facebook

Skandalların Facebook’a etkisi: Hisse değerleri düşüşe geçti

Art arda gelen veri güvenliği skandallarından etkilenmemiş gibi görünen Facebook, hızlı bir şekilde hisse değeri kaybetmeye başladı.


Cambridge Analytica ile başlayan ve farklı kaynaklardan gelen raporlarla devam eden güvenlik skandalları, hiçbir Facebook kullanıcısının güvende olmadığını göstermişti. Sürekli kullanıcı bilgilerinin korunmasından ve dünyada bu işi en iyi yapan sosyal paylaşım platformu olduğundan bahseden şirket, milyonlarca kullanıcısına ait özel bilgilerin sızdırıldığını kabul etmiş ve ardından da bazı “ayrıcalıklı” şirketlerle kullanıcı bilgilerini paylaştığını doğrulamıştı. Tüm bu olayların ve açıklamaların ardından şirketin kullanıcı sayısında büyük bir düşüş yaşanması bekleniyordu, ancak senelerdir olduğu gibi geçtiğimiz çeyreklerde de kullanıcı sayısı büyük bir hızla artmaya devam etti. Ta ki bu çeyreğe dek.

facebook

Şirket tarafından paylaşılan veriler, kullanıcı sayısının artış hızında büyük bir yavaşlama olduğunu ve hatta sosyal paylaşım platformunun bazı bölgelerde kullanıcı kaybetmeye başladığını gösteriyor. Elbette bunun bir sonucu olarak şirketin sürekli artış gösteren hisse değerleri de düşmeye başladı. Geçtiğimiz aylarda rekor seviyelere ulaşan değerler, yatırımcıların düşüş beklentisine girmesiyle birlikte düşüş gösterdi. Uzmanlar, bazı bölgelerdeki kullanıcı sayısının azalmasıyla birlikte yatırımcıların kötü sinyaller aldığını ve bir an önce hisseleri elden çıkarıp uzaklaşmaya çalıştığını belirtti. Bunun da hisseleri zincirleme şekilde aşağı çekebileceği, kullanıcı tabanındaki küçük bir düşüşün bile büyük etkisi olabileceği düşünülüyor. Çünkü şirketin hisse değerleri son yıllardaki performasına göre değerlendiriliyor ve Facebook’un sürekli olarak yükseleceği ön görülüyordu.

facebook

Zuckerberg, Facebook’un durumu hakkında açıklama yapabilir

Tüm skandallara ve kullanıcıları kızdıran olaylara rağmen Wall Street ve yatırımcılar, şirketin yükselişe devam edeceğini tahmin ediyordu ancak son çeyreğe ilişkin rakamlar tahminlerin yanıldığını gösteriyor. Beklentiler, şirketin aylık aktif kullanıcı sayısının 2.25 milyar ve günlük aktif kullanıcı sayısının 1.49 milyar olacağı yönündeydi. Paylaşılan rakamlar ise aylık aktif kullanıcı sayısının 2.23 milyar, günlük aktif kullanıcı sayısının ise 1.47 milyar olduğunu ortaya koydu. Rakamların paylaşılmasıyla birlikte hisse değerleri gün içerisinde %8 oranında değer kaybı yaşadı. Yatırımcılar, Zuckerberg ve diğer şirket yöneticilerinden konuya ilişkin bir açıklama gelmesini ve geçtiğimiz çeyrekte neden böyle bir düşüşün yaşandığının açıklığa kavuşturulmasını bekliyor.

Kaynak