facebook 1

Facebook Botlarının Birbirleri ile Olan iletişimi Daha Önce Fark Edilmişti!

Facebook bir süredir üzerinde çalıştığı hatta üzerine yakın zamanda Mark Zuckerberg ve Elon Musk arasında tatışma çıkan Yapay Zeka konusunda bir gelişme daha yaşandı.

Facebook‘un ARGE Labaratuarı olan FAIR lab‘da geliştirilen yapay zekaya sahip botlar arasında gerçekleşen olay sonucunda yetkililer de hayretler içerisinde kaldı. Olay sonucunda kendi kendine öğrenen botlar, normal şartlarda birbirleri ile İngilizce konuşmaları gerekirken; İngilizce konuşmayı bırakıp kendi kendilerine üretmiş oldukları dilde iletişim kurmaya başladılar. Yaşanan bu gelişme sonrasında araştırmacılar programı sonlandırma kararı aldılar.

Botlar, “I can can I I everything else” ya da “Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to” cümleleri birbirlerine göndermeye başlayınca durumdan şüphelenen araştırmacılar yazılımı incelediklerinde botların kendi aralarında cümleleri anlayıp işlem yaptıklarını ortaya çıkardılar. Bu durumun nasıl gerçekleştiği hakkında bir bilgi edinilmedi.

Aslında bu olay ilk kez yaşanmıyordu; botların kendi aralarında konuşma çabaları haziranda fark edilmişti; Ancak ana dillerini bırakıp kendilerinin ürettikleri dili kullanmaya başlamaları ile birlikte yetkililer duruma müdahale etme gereği duydu. Sonrasında yeniden düzenlenen botlar sadece İngilizce konuşacak şekilde yeniden programlandı.