Çin 6G uydusunu uzaya fırlattı
Çin 6G uydusunu uzaya fırlattı

Çin 6G uydusunu uzaya fırlattı

Çin, geçtiğimiz yıl 5G’ye geçiş sağlayan ilk ülkeler arasında yer almıştı. Şimdi de 6G uydusunu uzaya fırlatan ülke, 6G çalışmalarına resmen başlamış oldu.

5G, günümüzde birkaç ülkenin kullandığı teknolojiler arasında yer alıyor. Henüz pek çok ülkenin 4G kullandığı bu dönemde ve 5G’nin çok yaygın olmadığı bu zamanlarda 6G çalışmalarının Çin’de gerçekleşmesi dikkatlerden kaçmıyor. Yüksek hızda interneti mümkün kılacak 6G teknolojisine hızlı bir geçiş yapmak isteyen Çin, çalışmalarına devam ediyor.

Çin 6G uydusunu Dünya’nın yörüngesine yerleştirdi

Çin, geçtiğimiz aylarda 6G çalışmalarına başladığını duyurmuştu. Ülkenin 5G’ye geçişinin daha yeni 1 yıl olmasının yanı sıra ülke yörüngeye yeni bir 6G uydusu fırlattı. Bu konuda somut bir adım atan ülke, yörüngeye fırlattığı test uydusu ile birlikte bazı çalışmalar yapacak.

Çin 6G uydusunu uzaya fırlattı
Çin 6G uydusunu uzaya fırlattı

Çin’in uzaya gönderdiği 6G uydusu 5G’ye göre kat kat daha hızlı bir teknoloji vaat ediyor. Henüz ülkemizde GBps seviyesinde interneti mümkün kılacak ve gecikmeyi düşürecek 5G’ye geçiş sağlanmasa da Çin’in uzaya gönderdiği 6G uydusu THz sinyalleri yayıyor. Yayılan bu sinyallerin ne kadar başarılı iş yaptığını gözlemlemek, ne kadar hızlı olduğunu ölçmek ve nelerin yapılabileceğini görmek için çalışmalara başlayan Çin, bu konuda yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

Güçlü bir kapasiteye sahip olacak ve Tianyan 05 olarak adlandırılan 6G test uydusunun amacının yanı sıra bazı işlevsel özellikleri de bulunuyor. Bu uyduda yer alan kaliteli optik algılama sistemi, dünya üzerinde yer alan pek çok olayı takip edebilecek. Bu olaylar arasında afet durumu, orman yangını, inşaat halindeki binalar gibi konular yer alıyor. Bu da uydunun dünyada ne olup bittiğini anlamasını sağlıyor.

6G, 5G’ye göre oldukça yüksek bir hız ile kullanıcıları karşılayacak. Samsung’un daha önce yaptığı çalışmalarda 5G’nin 20 GBps hızlara ulaştığı görülmüştü. 6G teknolojisi ile birlikte bu hızın 1 TBps seviyesine ulaştığı görülüyor. Bu da büyük bir fark olarak yer alıyor. Yüksek internet hızı hem kurumsal hem de bireysel anlamda oldukça faydalı olacak.