500 isik yili uzakta 2 ilkel yildizin carpism 9489172 o 1

Çarpışan İki Yıldıza Dair Yeni Bulgulara Ulaşıldı!

Geçtiğimiz hafta açıklanan fakat 17 Ağustos 2017 tarihinde fark edilen çarpışma Astronomi dünyasında büyük yankı uyandırdı. Geçtiğimiz günlerde haberini verdiğimiz olaya dair yeni bulgular ortaya çıktı!

Çarpışan iki nötron yıldızına dair yeni bulgulara ulaşıldı. Öyle ki bu yıldızların çarpışma sırasında geriye yalnızca çekirdeklerinin kaldığı ve bunlarında yaklaşık 15 – 20 km çapında olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca bu kütlelerin oldukça yoğun olduğu düşünülmekte. Bu kütleden bir nohut tanesi büyüklüğünde bir parça alındığında ağırlığının yaklaşık 10 milyar kg olacağı söyleniyor.

Gerçekleşen çarpışma olayı dünyamızda yaklaşık 130 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Yani bu olay yaklaşık 130 milyon yıl önce gerçekleşti ve daha geçtiğimiz ay dünyamız tarafından keşfedildi. Peki bu olay nasıl fark edildi?

Teleskoplar Tarafından Ölçümlendi!

10.08.2016

Amerika’da bulunan ve yer çekimsel dalgaları keşfetmesi amacıyla kurulan bir gözlemevi olan LIGO tarafından fark edilen dalgalar çok hassas aletler tarafından ölçüldü. Dünyanın birçok noktasındaki teleskop tarafından ölçümlenen dalgalar Albert Einstein’ın İzafiyet teorisinde yer alan yer çekimsel dalgaların fiziksel olarak kanıtı oldu.

Çarpışma sonucu elde edilen en önemli verilerden bir tanesi de kuşkusuz ağır metallerin nasıl oluştuğuna dair ip uçları oldu. Nitekim altın ve benzeri metallerin dünyamızda oluşmadığı bilim dünyası tarafından kabul edilmiş bir gerçek.

Altın ve benzeri ağır metallerin bu tür yıldız çarpışmaları sırasında oluştuğu tahmin ediliyor. Yani geçtiğimiz hafta çarpışan yıldızlardan sonra oluşan kütlede dünyamızın yaklaşık 200 katı altın olma ihtimali var.

hqdefault

Dünyamızdan yaklaşık 130 Milyon ışık yılı uzaklıkta gerçekleşen bir olayın dalgaları 130 milyon yıl sonra dünyamıza ulaşıyor. Düşünsenize belki de evrenin bir köşesinde kıyamet koptu ışık hızındaki dalgaları dünyamıza yaklaşıyor. Kim bilir belki de milyarlarca yıl sonra belki de ansızın dalgaları güneş sistemimizin kıyılarına ulaşabilir…