anakart uretimi

Bilgisayar Anakartı Nasıl Üretilir?

Mainboard olarak adlandırılan ana kart bir bilgisayarın en önemli bileşenidir. Çünkü işlemci yuvası ram yuvası ekran kartı yuvası ses çıkışları Ethernet çıkışları ve PSI slotları bu kart üzerinde bulunuyor. Tek bir hata bile tüm sistemin çalışmasını durdurabilir. Bu yüzden ana kart üretimi çok titiz olarak yapılmak zorundadır. Saniyede 10 adet ana kart üretebilen Gigabyte anakart fabrikasında sıfırdan başlayarak bir ana kart üretimi yüzlerce işçi ve makineler tarafından titizlikle gerçekleştiriliyor. Gerek masa üstü PC için gerekse laptop bilgisayarlar için anakart nasıl üretilir sorusunu cevaplandıralım.

Ana kart Nasıl Üretilir?

Birinci ünitede elektronik devre elemanlarının yerleştirileceği ve robotların lehim yapabileceği bir main board hazırlanır.  Bilgisayarın kontrolünde olan makinelerin ilki, tüm bileşenleri barındıracak ana kartın ham şeklini oluşturuyor. Board üzerine pasta lehim dökme işlemi makine tarafından yapılıyor. Sonra bir çık kafadan meydana gelen çok hızlı bileşen montajı yapabilen bir robota gönderiliyor. Küçük çipler robotlarla monte edildikten sonra daha büyük bileşenler olan Ethernet PSI gibi portlar montajlanıp doğruluk kontrolü sağlanıyor. Daha önce ana kartın nasıl yapılacağı bilgisi bu denetleyici makinede vardır. Yeni ana kart kontrolü de bu bilgiye dayanarak yapılıyor.

gigabyte anakart nasıl üretilir

Ana kart Üretiminde II. Ünite

İkinci ünitede VIP bölümünde kadın işçiler el ile kondansatör bellek yuvası gibi bileşenleri ana kart üzerine monte ediyorlar. Ana kart bileşenleri montaj edildikten sonra kart 250 derece ısı veren bir üniteye sokuluyor. Bileşenler iyice ana karta monte edilmiş oluyor. En son süreçte ana kart soğutucu ekleniyor. Son kontroller insan eli ile yapıldıktan sonra, yine denetim için hazır şablonu olan makineler ve ana test bölümüne gönderiliyor.

Hatalı olan ana kartlar olursa ya da eksik bileşenleri olan ana kart olursa birinci üniteye tekrar gönderiliyor. Bu aşamadan geçen kart artık paketleme departmanına gidiyor. Ana kart kutuları da buradaki robotlar tarafından üretiliyor. Bu bölüm de çok kalabalık bir bölümdür ve her 10 adet ana kart bir karton kutuya burada konup teknoloji marketlerine gönderilmek üzere buradan yola çıkıyorlar.En kaliteli ana kart üreten firmalar, Gigabyte, Asus, MSI, foxconn ve Intel gibi şirketlerdir.