Apple vergi

Apple 38 milyar dolar vergi ödeyecek!

Apple, başka ülkelerden tuttuğu parasını ABD’ye döndürme kararı aldı ve bunun bir sonucu olarak ülkeye yaklaşık 38 milyar dolar vergi ödeyecek. Bazı kaynaklar, şirketin diğer gelirlerinin de hesaplanması durumunda verginin 100 milyar dolar gibi yüksek bir seviyeye çıkabileceğini söylüyor.

ABD merkezli olan Apple, ülkedeki yüksek vergi oranlarından etkilenmemek için parasının büyük bir kısmını yurt dışında, İrlanda gibi vergi oranının daha düşük olduğu ülkelerde tutuyor. Şirketin bu davranışı geçtiğimiz senelerde eleştirilmiş, hatta birçok vergi kaçakçılığı davalarına konu olmuştu. Tüm bu olayların ardından Apple, sürpriz bir karar aldığını ve 350 milyar doları ülkesine döndürerek ekonomiyi canlandırmak istediğini paylaştı.

Apple’ın ABD ekonomisine 350 milyar dolar katma kararı ülkeye oldukça yarar sağlayacaktır, ancak bu paranın ülkeye döndürülmesi aynı zamanda vergilerin de devreye gireceği anlamına geliyor. Uzmanlar, Apple’ın 350 milyar doları içerisinde yaklaşık 245 milyar doların ülke dışından elde edildiğini, bu miktarın dikkate alınarak Apple’dan 38 milyar dolar vergi talep edileceğini dile getirdi.

Apple vergi

Apple’ın ödeyeceği vergi artabilir

Apple’ın ülke dışında kazandığının yüzde 35-40’ının vergilendirilmesi gündemdeydi. Şirketlerin ülke ekonomisine yardımcı olmak adına böyle bir adım atmasından ötürü bu vergi oranı yüzde 15.5 oranına indirildi. Eğer bu vergi indirimi olmasaydı Apple’ın ödemesi gereken vergi yaklaşık 100 milyar dolar seviyesinde olacaktı. Bazı kaynaklar, Apple’ın diğer para kaynaklarını da ülkeye sokmak istemesi durumunda bu indirimin uygulanmayacağını, şirketin aynı miktar için 100 milyar dolar ödemesi gerekeceğini paylaştı.