AMD

AMD işlemcilerinin de Spectre’den etkilendiği ortaya çıktı!

Spectre güvenlik açığından kendi işlemci modellerinin etkilenmediğini paylaşan ve bu zamana kadar kimsenin işlemci modellerinde açığı kullanamadığını söyleyen AMD, açığın kendi işlemci modellerini de etkilediğini kabul etti. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Spectre ve Meltdown açıklarının ortaya çıkmasıyla birlikte gözler güvenlik açıklarının oluşmasının asıl nedenine, yani donanım üreticilerine çevrildi. Bu açıkları uzun bir süre fark etmeyen, birçok işlemci modelini aynı yapıda üreterek milyonlarca cihazı sorunlu bir şekilde üreten Intel, Spectre ve Meltdown’ın konuşulmaya başlanmasıyla tüm bu olayın ortasında kaldı. Bu sırada Intel’in en büyük rakibi olan AMD ise açıklardan kendi işlemci modellerinin etkilenmediğini, müşterilerinin endişelenmesine gerek olmadığını söyledi. Ancak şirketin teknolojiden sorumlu başkanı Mark Papermaster tarafından paylaşılan bilgilere göre AMD’nin işlemcileri de Spectre’den etkilenmiş.

AMD

Bir süre Spectre’den etkilenmediği iddialarıyla gündemdeki yerini koruyan donanım üreticisi, bu iddialar sayesinde Intel hisseleri düşüş yaşarken hisselerinin değerini yaklaşık yüzde 20 oranında artırmayı başarmıştı. Şirket bu açıklamaların yanı sıra Spectre’nin kendi işlemcilerinde denendiğini, ancak bugüne kadar hiçbir denemenin başarıyla sonuçlanmadığını da dile getirmişti. Spectre’nin işlemciler üzerinde etkili olduğunun açıklanmasının ardından yükselmiş olan AMD hisseleri yaklaşık yüzde 5 oranında düşüş yaşadı.

AMD işlemcilere güncelleme geliyor

Spectre’den etkilenen modelleri için güvenlik güncellemesi hazırlandığını paylaşan AMD, Ryezn ve EPYC işlemcilerinin bu hafta, diğer modellerin ise gelecek haftalarda güncellemeleri alacağını duyurdu. Güncellemeler isteğe bağlı olarak indirilecek ve güncellemelerin işlemci performansını düşürüp düşürmeyeceği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.