dims 5

Ağırlığının 1000 katını kaldırabilen yapay kas geliştirildi!

Bilim insanları, ağırlığının 1000 katından daha ağır nesneleri kaldırabilen yapay kas üretmeyi başardı. Yapay kasın üretiminde origamiden ilham alındığı paylaşıldı.

MIT’de görevli olan bilim insanları, kendi ağırlığının 1000 katından daha ağır olan nesneleri kaldırabilen yapay kas ürettiler. Metal ve plastikten üretilen yapay kas, hava ve suyun birlikte çalışmasıyla kendinden çok daha ağır nesneleri sorunsuz bir şekilde kaldırabiliyor.

origami robot muscles harvard research MIT designboom 1

Japon kağıt katlama sanatı olan origamiden esinlenilerek üretilen kas, nesneleri kaldırabilmesinin yanı sıra nesneleri tutabiliyor ve döndürebiliyor.

origami robot muscles harvard research MIT designboom 2

Yapısında bulunan havayı ve suyu kullanarak basınçtan güç elde eden kasın robotlarda kullanılması planlanıyor. Basıncı kullanarak çalışmasından dolayı robotların enerji tüketimini de büyük oranlarda azaltabilir ve küçük robotların bile kendinden çok ağır nesneleri kaldırmasını sağlayabilir.

Kasın yönlendirilmesi ve oynatılması için herhangi bir enerjiye ihtiyaç duyulmuyor. Çünkü iç kısmında bulunan metal iskelet, basınç ile kasılmaya başladığı sırada kasa şekil veriyor. Bundan ötürü yalnızca tek doğrultuda çalışıyor. Ancak metalin şekillendirilmesiyle farklı hareketleri yapabilmesi de mümkün.