CVSO 30c

1 Yılı 9,8 Milyon Gün Olan Gezegen Keşfedildi!

Güneş sistemimizden yaklaşık 1200 ışık yılı uzaklıkta yer alan bir gezegen yörüngesini 27 bin yılda tamamlıyor!

Evrendeki gezegen sisteminin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Nitekim güneş sistemimizin de kendine has nitelikleri bulunuyor. Dünyamız güneş etrafındaki bir turu yaklaşık 365 günde tamamlıyor. Dünyamıza en yakın gezegen olan Mars’ın bir yılı ise yaklaşık 686 günde tamamlanmaktadır. Jüpiter’in bir yılı ise neredeyse 165 yıl sürmekte.

Bilim adamları tarafından keşfedilen CVSO 30c adındaki yeni gezegen kendi güneşi etrafındaki dönüşünü yaklaşık 27 bin yılda tamamlıyor. Bu gezegenin 1 yılı yaklaşık 9.8 Milyon dünya gününe eşit. Güneş sistemimizde yer alan Jüpiter’den 5 kat daha büyük olduğu tahmin edilen gezegen bugüne kadar keşfedilen en uzun yörüngeli gezegen olarak tarihe geçti. Öter yandan aynı sistemde yer alan bir başka gezegenin 1 yılı 11 gün olması.

Birbirine Zıt İki Gezegen CVSO 30b ve CVSO 30c

CVSO 30c

Bilim adamları doğrudan görüntüleme ve geçiş metodu adını verdikleri iki farklı yöntemle keşfettiler. 2012 yılında CVSO 30b adında keşfedilen gezegenle aynı sistemde bulunan CVSO 30c oldukça farklı özelliklere sahip. CVSO 30b gezegeni kendi güneşine yaklaşık 1,2 milyon km uzaklıkta bulunuyor. Kendi güneş sistemimizle kıyaslayacak olursak en yakın gezegen olan Merkür’ün Güneşe olan uzaklığı 58 milyon km. Sahip olduğu bu özelliklerle gezegen sıcak Jüpiter olarak anılmaya başlandı.