be232b34 c71f 4e69 84ab 6e446fbb0496 1

YouTube’da video paylaştı, sahte haber yapmaktan hapis cezası aldı

Malezya hükümeti, sahte haberlerin yayılmasını önlemek amacıyla hapis cezasını uygulama koyduktan sonra ilk defa bir kişinin hapse atıldığını duyurdu. Hapis cezası alan kişinin YouTube’da polisin olay yerine geç gelmesiyle ilgili bir video paylaştığı biliniyor.

Google ve Facebook gibi internet devleri sahte haberlerin yayılmasını engellemek istiyor, ancak bunu yapabilmek amacıyla başvurdukları hiçbir sistem tam olarak olumlu sonuç vermiyor. Sahte haberlerin büyük bir sorun olduğunu düşünen Malezya hükümeti, kısa bir süre önce sahte haber paylaşımı yapan kişilere hapis cezası verilebileceğini söyleyerek haberlerin yayılmasını engellemek adına çalışma başlatmıştı. Paylaşılan bilgilere göre sahte haber paylaşan bir kişiye ilk defa hapis cezası verildi.

Hapis cezasına çarptırılan kişinin adı Salah Salem Saleh Sulaiman. 46 yaşındaki Sulaiman, YouTube üzerinden kendi yaşadığı bir olayla ilgili video yayımlamıştı. Kuala Lumpur’da yaşanan olayda polisin acil durum çağrılarına rağmen tam 50 dakika sonra bölgeye geldiğinden bahseden Sulaiman, polisin olay yerine varış süresinin 8 dakika olduğunu kanıtlamasıyla sahte haber yayma suçundan hapis cezası aldı.

YouTube

Suçlu bulunmasının ardından 2500 dolar para cezasına çarptırılan Sulaiman, parayı ödeyemeyeceğini söylemesi üzerine bir ay hapis cezası aldı.