Yapay zeka Google Play Storeu daha iyi hale getiriyor 1

Yapay zeka, Google Play Store’u daha iyi hale getiriyor

Google, kullanıcıların zayıf kalitede uygulamalardan korunmasını sağlamak için AI yardımı ile Play Store’u ayırıyor.

Google son zamanlarda Play Store’da çeşitli değişiklikler yaptı, böylece kullanıcıları aynı anda kötü uygulamalardan uzak tutarken, bir uygulama veya oyun mağazasında gezinme deneyimini artırabilir. Diğer pek çok Google uygulaması gibi, yapay zeka (AI) da bunun merkezindedir. Son birkaç aydır Play Store’un daha iyi bir şekilde değiştiği bazı yollara bir göz atıyoruz.

Android cihazlara yönelik kötü amaçlı yazılım saldırıları, Google için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu saldırıların çoğunun arkasında, iyi uygulamaları arasında gizlenen, onları zorla keşfettiren kötü bir uygulama var. Google, AI ile çalışan ve onlarla mücadele için yeni bir yol buldu. Play protect olarak adlandırılan bu yeni güvenlik aracı, potansiyel olarak zararlı sinyalleri zamanında algılamak için Google Play Store’daki her uygulamanın gizlilik ve güvenlik işaretlerini inceler. Bunun için, benzer işlevlere sahip diğer uygulamaların akran gruplarını tanımlamak ve oluşturmak için derin öğrenme kullanır. Akran grupları sadece ait oldukları kategorilere değil, aynı zamanda uygulamaların meta verileri, açıklaması, kullanıcı metrikleri ve indirilen sayılara da dayanıyor.

Dolayısıyla günlük taramalarında, araç akran uygulamalarının bulunmadığı bir izin isteyen bir uygulamaya rastlarsa, uygulama hemen kırmızı renkle işaretleniyor.

Google Play Store’da Eğilimli veya En popüler uygulamalar gibi kategorilere giderseniz, en garip sonuçları sayfanın üstünde bulacaksınız. Reklamlarla dolu, çoğu kez çöküyor ve anonim kaynaklar tarafından yayınlanan uygulamalar çoğu zaman güvenilir uygulamalar önünde gösteriliyor. Bu tür uygulamaları önlemek için Google, Play Store’daki arama ve keşif algoritmasını iyileştirmek için AI kullanır. Şirket şimdi sıralama kalitesi algoritmalarına uygulama kalitesi sinyalleri ekleyecek. Bu sinyalleri oluşturmak için performans verileri, kullanıcı katılımı ve Play Store’daki her uygulamanın kullanıcı derecelendirmeleri gibi faktörleri dikkate alır. Bu, kullanıcıların, bazı rastgele veya kötü geliştirilmiş bir uygulamadan önce kaliteli uygulamaları görmeleri anlamına gelmesi anlamına geliyor.

Google’a göre, çoğu kişi mağaza tarama yaparken belirli bir uygulama adını kullanmıyor. Arama çubuğuna dağıtılan anahtar kelimeler genellikle rasgele olup, insanların daha geniş bir seçenek aramaktadır. Google, daha geniş bir dizi uygulama görmelerini sağlamak için belirli bir kelimenin etrafındaki kelimeleri tahmin etmeye çalışan AI tabanlı bir sinir ağı oluşturdu. Örneğin, bir fotoğraf ararsanız fotoğraf paylaşımına izin veren uygulamalar da arayacaktır. Böylece yalnızca fotoğraf düzenleme uygulamalarıyla değil, fotoğraf paylaşım uygulamalarıyla da alacaksınız.