Yapay zeka cilt kanseri

Yapay zeka kanseri teşhis etme konusunda doktorları geride bıraktı

Farklı ülkelerden kurumların ve bilim insanlarının katıldığı bir araştırma, cilt kanserini görsel ögeler kullanarak ortaya çıkarma konusunda yapay zeka teknolojisinin doktorlardan çok daha başarılı olduğunu ortaya koydu.


Sadece birkaç sene önce ortaya çıkmış olmasına rağmen yavaş yavaş hayatımızın her alanına girmeye başlayan yapay zeka teknolojisi, gelecekte kanser teşhisinde de kullanılabilecek. ABD, Almanya ve Fransa’dan birçok kurumun ve bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma, yapay zekanın yalnızca görsellere bakarak cilt kanserini teşhis etme konusunda doktorlardan daha başarılı olduğunu gösterdi. Convolutional Neural Network (CNN) olarak isimlendirilen teknoloji 100 binden fazla resmi değerlendirdi.

Araştırmada yapay zekanın karşısında 30 uzman, 11 becerikli ve 19 tecrübesiz dermatolog bulunuyordu. 100 adet fotoğrafa bakarak tahmin yürütmeye çalışan doktorlar, hiçbir bilgi almadıkları ilk testte %86.5 oranında doğruluğa ulaşmayı başardı. Hasta hakkında bilgi aldıkları testlerde ise %88.9 oranında doğruluğa ulaşabildiler. Öte yandan yapay zekanın sadece resimleri gördüğü testteki doğruluk oranı %95 seviyesindeydi.

Bu etkileyici sonuca rağmen yapay zekayı yakın bir tarihte kanser teşhisinde kullanılırken göremeyeceğiz, ancak bilim insanları teknolojiyi geliştirmeye ve kullanıma sunulacak düzeye ulaştırmaya çalışıyor.

Kaynak