Uydu internet ne demek
Uydu internet ne demek

Uydu internet nedir? Avantajları neler?

Günümüzde halen kablolu internet yaygın olarak kullanılsa da uydu internetin de yaygınlaşmaya başladığı görülüyor. Örneğin bu konuda büyük projeler yapan SpaceX, Starlink projesi ile uydu internet çağında büyük bir adım atmaya hazırlanıyor.

Uydu internet ile birlikte sunulan internet henüz yeterince kaliteli olmasa da gelecekte uydu internetin kalitesinin daha da artması, hatta diğer gezegenlerde kurulan koloniler için de kullanılması hedefleniyor.

Uydu internet nedir?

Uydu internet, uydu üzerinden çanak anten yardımı ile çalışan bir sistem. Sistemin çalışması için uydu interneti destekleyen bir modem, çanak anten ve gerekli kabloların olması gerekiyor. Bu şekilde uydudan veriyi çeken anten, kullanıcıya internet sağlar.

Uydu internette iki şekilde kullanım sağlanır. Bunlardan birisi çift yönlü diğeri tek yönlü uydu internet sistemidir. Tek yönlü uydu internet sistemi yalnızca veri alır fakat veriyi göndermez. Veri gönderme işlemi için kablolu hat kullanılır. Çift yönlü uydu internet sisteminde ise hem veri alınır hem de veri gönderilir.

Uydu internet nedir
Uydu internet nedir

Uydu internetin çalışma sistemi nasıl?

Uydu internetin çalışması için uydu gerekiyor. Uydudan alınan ve uyduya gönderilen verilere göre işlem yapan sistem, buna göre çalışmaktadır. Kullanıcı bir sayfayı açmak istediğinde öncelikle uyduya veri gönderilir. Bu veri uydudan veri merkezine iletilir. Veri merkezi veri için gerekli sunucu ile iletişime geçer ve sonrasında uyduya veriyi aktarır. Uyduya aktarılan veri kullanıcının antenine yansır ve sonrasında modeme ulaşarak gerekli cihaza gönderilir. Sistem birçok yoldan geçse de bu işlem aslında milisaniyeler ile ölçülüyor.

Uydu internetin avantajları ve dezavantajları

Bu sistemin avantajları arasında doğal afet olduğunda ve altyapı zarar gördüğünde uydu internetin kesinti yaşamaması yer alıyor. Bir diğer avantajı ise bu sistemin kullanıcı Türkiye’nin neresinde olursa olsun çalışabilmesi yer alıyor.

Bu sistemin dezavantajları arasında çanak antenin üzerine yağmur yağdığında veya kar ile kaplı olduğunda internetin kesilme veya yavaşlama durumu yer alır. Bunun dışında uydu internet hizmeti günümüzde oldukça masraflı bir iş olmaktadır.