App Para Kazanma 1

Ücretsiz Uygulamalar Nasıl Milyonlarca TL Kazanıyor!

Günümüzde bir çok uygulamaya store’lardan rahatlık ile ulaşabiliyoruz. Ulaşabildiğimiz bir çok ücretsiz uygulama için markalar milyon TL düzeyinde yatırım yaparak uygulamaları geliştiriyorlar. Peki bu uygulamalar için bu kadar yüksek tutarlar yatıran markalar ücretsiz olarak sundukları bu uygulamalardan yatırımlarının karşılığını nasıl alıyorlar? Sonuçta bizim hayrımıza bu yatırımı yapmıyorlar.

Instagram, Snapchat ve niceleri..hepsi ücretsiz. aslında bunun en büyük sebebi kullanıcılar olarak bizleriz, çünkü insanlar bu uygulamaların her daim ücretsiz olmasını bekliyor. Bu yüzden uygulamaların yüzde 90‘ı ücretsiz olarak sunuluyor. Peki uygulamayı geliştirenler iş hayatında nasıl kalır?

Uygulama içi Reklamcılık

Aslında çok basit bir yöntem olan uygulama içi reklamcılık, bir uygulamadan para kazanmanın en popüler ve karlı yollarından biridir. kullanıcılar tarafından yapılan, kaydırarak gezinme, izleme ve ilgi çekici olmak için oldukça fazla zaman harcanan uygulamalarda, i-app Reklam, mobil reklamcılığın en hızlı büyüyen biçimidir. BI Intelligence’e göre, uygulama yükleme reklam gelirinin 2020 yılına kadar 100 milyar dolardan fazla artacağı tahmin ediliyor. Kazanma yöntemi ise uygulama içinde yer alan reklam verenler, gösterimler ve tıklamalar için ücret ödemeyi kabul eder. Tabi burada aylık aktif kullanıcı sayısı önemli bir etken olarak belirleyici olduğunu da ifade edelim.

Uygulama içi Satın Alma

Örneğin şimdiye kadar eğer bir Candy Crush Bundle satın aldıysanız, uygulama içi satın alımın tam da bir kurbanısınız demektir. Uygulama geliştiriciler işlerini çok iyi yaparak sizin para ödemenizi sağlayacak cazip teklifler sunuyor. Bu uygulama içi satın alma işlemleri, eklentiler, güç artırıcılar, güçlendiriciler…vs olarak adlandırabilirsiniz.

Uygulama kullananlarının yüzde 5‘inden fazlası uygulama içi satın alma işlemlerinde para harcıyor. Her ne kadar oransal olarak küçük bir oran olsa da buradan kazanılan rakam, şirketlerin diğer tüm kullanıcılardan kazandıklarından 20 kat daha fazla. Uygulama içi satın alma gelirinin, bu yılın sonuna kadar 37 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

Freemium

Küçük bir fark ile bu yöntem de, uygulama içi satın alma işlemlerine benzerlik gösteriyor. Farklılık ise uygulamanın tüm özelliklerine ulaşmak için ücret ödemeniz gerekiyor.

Apple‘a göre: Freemium iş modelinde kullanıcılar, uygulamanızı indirmek için hiçbir şey ödemiyorlar ve premium özellikler, ek içerik veya dijital ürünler için isteğe bağlı olarak uygulama içi satın alımlar sunuluyor.

Bu modele en uygun App Spotify, Freemium modelini kullanan bu şirket mükemmel bir örnektir. Standart kullanıcısı tüm özelliklere erişemezken; Premium dinleyiciler mevcut her özelliğe erişebiliyor. Spotify’ın 75 Milyon aylık aktif kullanıcılarından 20 milyonu müşteriye dönüyor. Ortalama Freemium dönüşüm oranı yüzde 2 ile 4 arasında, ancak Spotify da ise bu oran yüzde 27‘dir .

Abonelik

Data (Daha fazla MB) harcamayı gerektiren içerik tabanlı uygulamalar (örn: gazeteler) genellikle tekrar eden gelir elde etmek için abonelik sistemini kullanır. Bu gelir modeli genellikle kullanıcılar tarafından çok daha fazla para ve data gerektirdiğinden, diğer para kazanma yöntemleri kadar popüler değildir. Ancak bu modeli kullanan uygulamalar sistemlerini iyi kuruyorlar. Abonelikleri kullanan uygulamalar, reklamcılıkla veya ücretli indirmelere dayanan uygulamalara göre 2-3 kat fazla kazanç sağlamakta. Ayrıca, uygulama içi satın alımlar sunan uygulamalara kıyasla %50 daha fazla kazanç elde ediyorlar. Ancak bu modelin diğerlerine karşın daha zor bir sürecinin olduğunu ifade edebiliriz.