NASA küresel ısınma

Trump yönetimi, NASA’nın karbon ölçümü araştırmasını sonlandırdı!

Trump’ın başa gelmesinden bu yana zor zamanlar geçiren NASA, bir darbe daha aldı. ABD basını, Beyaz Saray yönetiminin atmosferdeki karbon bazlı gazların ölçümünü yapan araştırmayı yarıda kestiğini duyurdu. Araştırmanın bir senelik bütçei 10 milyon dolar civarındaydı.

ABD’nin ve dünyanın en saygın bilim insanlarının yer aldığı kurumlardan birisi olan NASA, ABD Başkanı Trump’ın olumsuz etkilerini hissetmeye devam ediyor. ABD basını tarafından paylaşılan haberlere göre Beyaz Saray yönetimi, uzay ve havacılık araştırma kurumunun gerçekleştirdiği karbon ölçüm araştırmasını sonlandırdı. Her sene 10 milyon dolarlık bütçenin ayrıldığı ve atmosferdeki karbon bazlı gazların (karbondioksit ve karbonmonoksit başta olmak üzere) hareketlerini kontrol eden Karbon Gözetleme Sistemi (CMS), bu kararla durdurulmuş oldu.

Tufts Üniversitesi’nden Kelly Sims Gallagher, bu hareketle ABD’nin imzasının bulunduğu Paris İklim Anlaşması’nın tehlikeye atıldığını dile getirdi. Gallagher, anlaşmada ülkelerin karbon emisyonunu düşürdüğünü kanıtlamak amacıyla kendi ölçümlerini yapması gerektiğinin ve CMS’in durdurulmasından ötürü ölçümün yapılamacağının altını çizdi.

Birçok kaynak, Trump yönetiminde küresel ısınmayı reddeden kişilerin bulunduğunu ve bu ölçüm araştırmalarının durdurularak küresel ısınmanın varlığına işaret eden kanıtların silinmeye çalışıldığını belirtti.