akıllı telefon

Telefonunuz sizi dinlemiyor, ancak yaptıklarınızı her an izliyor!

Binlerce uygulamayla yapılan bir araştırma, akıllı telefonların kullanıcılarını dinlemediğini ancak yaptıklarını izlediğini ortaya çıkardı.


Akıllı telefonlarımızın her dediğimizi dinlediğini, sohbetimizde geçen kelimelere göre bize reklam vermeye çalıştıklarını düşünüyoruz. Facebook gibi bazı şirketlerin aldığı patentlerle her geçen gün gerçekliğe biraz daha yaklaşan bu teknoloji, bir grup araştırmacıya göre henüz kullanımda değil.

Northeastern Üniversitesi’nden olan araştırmacılar, Facebook’a ait olan uygulamaların da bulunduğu 17 bin uygulamayla büyük bir test yaptı. Araştırmacılar, bu uygulamaların beklenmedik bir anda ses kaydı yapıp yapmadığını test etti. Test sonucunda uygulamalardan hiçbirinin mikrofonu etkinleştirmediği sonucuna varıldı, ancak araştırmacılar çok daha büyük bir şey keşfetmeyi başardı: Uygulamalardan birkaçı telefonlarımızdan ne yaptığımızı izliyordu.

akıllı telefon

Bu uygulamalar elbette telefonun ön kamerasını açarak bizi izlemiyor, ancak sürekli olarak ekran görüntüsü alıyor, video çekiyor ve kaydettiklerini paylaşıyordu. İzinsiz paylaşım yaptığı keşfedilen uygulamalardan birisi de gayet popüler olan GoPuff. GoPuff, test sırasında kullanıcıların uygulama içerisinde neler yaptığını görüntülemek adına kısa videolar çekti ve çektiklerini Appsee isimli mobil analiz şirketine gönderdi.

Araştırmacılar, izinsiz görüntüleme yapan uygulamaların sayısının az olduğunu ancak kullanıcıların bunlara dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Görüntüleme yapan uygulamaların tümünde gerekli izinlerin bulunduğu biliniyor. Bundan dolayı uygulama yüklediğiniz sırada izinler kısmına dikkat etmekte fayda var.

Kaynak