Spotify 83 milyon kullanıcı sayısına ulaştı, ancak gelir sorunu büyüyor

Spotify, ücretli kullanıcı sayısını 8 milyon artırarak 83 milyon seviyesine ulaşmayı başardı ancak şirketin gelir sorunu giderek kötüleşiyor.


Sık sık Apple Music ile kıyaslanan ve hem toplam kullanıcı sayısı bakımından, hem de ücretli kullanıcı sayısı bakımından çok önde olmasına rağmen sorunlar yaşayan Spotify, ücretli kullanıcı sayısının 83 milyonu aştığını duyurdu. Dijital müzik hizmeti, senenin başında 75 milyon ücretli kullanıcıya sahip olduğunu belirtmişti. Yani yalnızca altı ay içerisinde ücretli kullanıcı sayısını yaklaşık %10 oranında artırdığı ve 8 milyon yeni kullanıcı kazandığı söylenebilir.

Reuters tarafından paylaşılan habere göre analiz uzmanlarının tahminleri, dijital müzik hizmetinin altıncı ayda 82 milyon kullanıcı sayısına ulaşacağı yönündeydi. Şirketin tahminleri de aşmayı başardığı ve gayet iyi bir dönemi geride bıraktığı görülüyor, ancak bu başarı hiçbir sorununun olmadığı anlamına gelmiyor. Apple Music’ten önde olmasına rağmen uzun bir süredir gelir elde etme konusunda sıkıntılar yaşayan şirket, geride kalan altı ayda bu sorunun daha da büyük bir boyut kazandığını gözler önüne serdi. Ücretli kullanıcı sayısının artış göstermesine rağmen kullanıcıların çoğu aile ve öğrenci indirimlerinden yararlanıyor. Bu da şirketin beklenenden çok daha az gelir elde etmesi anlamına geliyor. Altı aylık süre içerisinde şirketin kullanıcı başına geliri %12 oranında azalma gösterdi ve 5.72 dolar seviyesine geriledi. Tüm bu sorunlardan ötürü yalnızca bir sene içerisinde şirketin kaybı, 220 milyon dolardan 460 milyon dolara yükseldi.

Spotify

Spotify: Kazanca değil, kullanıcı sayısına odaklanıyoruz

Şirket, şu an farklı kampanyalar ve teknolojilerle kullanıcı sayısını yükseltmeyi denediğini, kazanca odaklanmadığını söylüyor. Bu şekilde kullanıcı sayısının yükselmeye devam edeceği ve yeterli kullanıcıya ulaşılınca, şirketin bir strateji değişimiyle odağını kazanç yönüne çevireceği düşünülüyor. Ancak rakibi olan Apple Music, böylesine büyük sorunlarla uğraşmadan yoluna devam ediyor. Apple, dijital müzik hizmetinin kullanıcı sayısını artırmaya çalışmaktansa kazanç elde etmeyi hedefliyor ve satışa sunulan Apple cihazları (özellikle HomePods) buna büyük destek sağlıyor. Bu nedenle şu an 40 milyon civarında ücretli kullanıcıya sahip olan dijital müzik hizmetinin, hala Spotify için büyük bir tehdit olduğu söylenebilir.

Kaynak