Samsung

Samsung, akıllı telefon satışlarında liderliği yine bırakmadı

IDC, son çeyreğe ait verilerin de paylaşılmasıyla birlikte geride bıraktığımız senenin akıllı telefon satışlarını tüm detaylarıyla ortaya koydu. Verilerde Samsung’un birincilikte, Apple’ın ise ikincilikte bulunduğu ve listede önemli değişimlerin olduğu görülüyor.

2017 senesinin dördüncü çeyreğine ait verilerin de paylaşılmasıyla birlikte, geçtiğimiz sene akıllı telefon pazarında hangi şirketin ne kadar satış yaptığı netlik kazandı. IDC tarafından derlenen verilerde bir kez daha Samsung’un en çok satış yapan akıllı telefon üreticisi olmayı başardığı, Apple’ın ise ikinciliğini koruduğu görülüyor. İşte ilk beş telefon üreticisinin bulunduğu liste:

Samsung Apple 2017

IDC’nin paylaştığı dördüncü çeyrek verilerinde Apple’ın, Samsung’u kayda değer bir farkla geride bıraktığı görülüyor. Ancak yukarıdaki verilerden de görülebildiği gibi Apple’ın satışları bir senede yalnızca yüzde 0,2 oranında artış gösterirken, Samsung’un satışları yüzde 1,9 oranında yükselmiş. Bu da Apple’ın diğer çeyreklerdeki satışlarının oldukça düşük kaldığını, Samsung’un ise bu fırsattan faydalandığını gösteriyor.

Xiaomi’nin hızına yetişilmiyor

Listede üç adet Çinli akıllı telefon üreticisi var ve üçünün de satışlarını yükselttiği görülüyor, fakat Xiaomi’nin satış rakamları diğer üreticilerden farklı bir şekilde yüzde 74,5 oranında yükselmiş. 2016’da yalnızca 53 milyon akıllı telefon satan şirket, yalnızca bir senede bu sayıyı 92,4 milyona yükseltmiş. Listeden de görülebildiği gibi Xiaomi’den başka hiçbir şirket satışlarını 40 milyon artırmayı başaramamış. Yalnızca 53 milyon müşteriyle 40 milyon cihaz satmayı başaran üreticinin, bu büyüme hızıyla gelecek sene OPPO’yu geride bırakabileceği ve hatta Huawei’i zorlayabileceği söylenebilir.

Samsung Xiaomi

Yaklaşık 1,5 milyar akıllı telefon satıldı

Geçen seneye kıyasla satışlar yüzde 0,1 oranında azalma gösterdi ve bu küçük azalmayla sene boyunca 1 milyar 472 milyon akıllı telefon satışı gerçekleştirildi. 2017’de akıllı telefon satışlarının önceki seneyle neredeyse aynı olduğu söylenebilir ancak sektördeki dengeler oldukça değişmiş durumda. Bu değişim ilk sırada bulunan akıllı telefon üreticilerine yararken, “Diğer” (Other) başlığı altında toplanan üreticilerin toplam satışlarının azaldığı görülüyor. Maalesef böyle bir tablonun sektördeki cihaz çeşitliliği ve fiyat farklılığı açısından iyi olduğunu söylemek mümkün değil. Bakalım bu senenin sonunda nasıl bir tabloyla karşılaşacağız.