selcuk 1

“S8”lerin Davasında Karar Çıktı!

Geçtiğimiz yıl Galatasaray’lı Futbolcu Selçuk İnan’ın, ‘S8’ markasının kendisine ait olduğu gerekçesi ile Samsung’a açtığı dava ile ilgili habere yer vermiştik. Mahkeme Ünlü Futbolcu Selçuk İnan’ın talebini red etti.

Samsung’un geçtiğimiz yıl piyasaya sürmüş olduğu “ Galaxy S8” modelinde kullanmış olduğu “S8” ibaresinin kendisinin sosyal medya’da kendisi tarafından kullanıldığını belirtrek açmış olduğu dava, mahkeme tarafından red edildi.

S8 ismiyle haksız rekabet teşkil eden tüm eylemlerin men edilmesini isteyen ve ticari ürünlerde, evraklarda, kataloglarda, internet sitesinde, sosyal medya kanallarında ve her türlü tanıtım ile ticari faaliyetlerde ‘S8‘ şeklindeki markasal kullanımların durdurulmasını talep edip, ayrıca dava sonuçlanıncaya kadar üzerindeki markaların silinmesini ya da ürünlerin imha edilmesi yönünde karar verilmesini talep etmişti. İnan, ayrıca 10 bin TL maddi, 100 bin TL manevi olmak üzere toplam 110 bin TL tazminatın, 8 Haziran 2017’den itibaren faiziyle birlikte ödenmesini istemişti.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, Selçuk İnan’ın Türk Patent Enstitüsü‘nden ‘S8‘ markasını 2013‘te kendi adına tescil ettirdiğini, İnan’dan önce ‘S8’ markasını Audi ve Altın marka AŞ şirketlerinin de aldığını, Samsung’un ise Galaxy ve Samsung ibareli birçok seri markasını 2010‘da tescil ettirdiğini belirterek; reddetmenin gerekçesi şu şekilde açıkladı.
“Kelimeler ve sayılar kimsenin tekeline verilemez. Markanın bir bütun olarak incelenmesinde Samsung’un tanınmış markasında ön planda olan unsur Galaxy ibaresi olup. S8 gibi asıl markanın önüne ve arkasına eklenen sayı ve kelimeler ise uygulamada cep telefonun modelinin bir üst model ve teknolojik olarak piyasaya çıkan yeni bir ürünü çağrıştırmakta olduğu bilinen bir gerçektir.”

Bu gelişmenin üzerine Galatasaray’lı İnan, davayı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı.