rtuk

RTÜK’ün İnternet Denetim Yasası Netlik Kazandı!

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun resmi internet yayıncılarının içeriklerini denetime almasıyla ilgili yasası dün çıkan Resmi Gazete’de yayınlandı.

Ülkemizde bir süredir gündemi meşgul eden en önemli haberlerden birisi, RTÜK‘in internette yayınlanan ve kaynağı resmi kuruluşlar olan içerikleri denetime alacak olmasıydı. Geçtiğimiz ay bir önerge ile gündeme çıkan yasa, Resmi Gazete‘nin yeni yasa kesinleşti.

Meclisten onay alan torba yasasının içinde 7 farklı çalışma alanına rağmen en fazla tartışmaya neden olacak konu, RTÜK’ün internet denetimini ele alacak olması. Bir yandan ise görüşmeler sırasında yasanın, bireysel internet paylaşımını kapsamadığını belirtelim. Sadece resmi yayıncı kuruluşlar denetime tabi tutulacak.

Bir diğer dikkat çeken nokta ise, yasanın kapsadığı kuruluş kaynakları oldu. Çünkü yurt içinde ve yurt dışından, Türkçe veya yabancı dilde yapılan her yayın denetime tabi tutulacak.

Çok sert eleştiriler alan düzenlemeyle birlikte bireysel anlamda video ve sosyal medya paylaşımları denetime tabi tutulmayacak.

Bu bakımdan Netflix, Puhu TV, Blu TV gibi yayıncılar kendi platformlarından ve YouTube gibi birçok mecra üzerinden yayınladıkları yayınlardan denetime tabi tutulacak.