windows product family 1

Özellikle Performans Odaklı İş Yapan Sunucular İçin Windows 10 Pro Workstations Geliyor!

Microsoft, Windows 10 kullanan ve özellikle performans odaklı iş yapan Sunucular için Windows 10 Pro Workstations geliyor.

Üst düzey donanım kullanan, profesyonel kullanıcılara yönelik yeni bir sürüm geliştirdiğini duyurdu . Windows 10 Pro for Workstations, Microsoft’un sunucu sınıfı dosya sistemi olan( Resilient File System ), bellek desteği ( NVDIMM -N), SMB Direct ile daha hızlı bir dosya paylaşımı sağlayacak.
Adından da anlaşılacağı üzere, burada odak noktası en üst seviye donanım içeren özelliklerin olması demek; yani bu desteğin Intel Xeon ve AMD Opteron işlemcileri için destek anlamına gelmesi demek. Windows 10’un standart sürümleri yalnızca en fazla 2 CPU ve 2 TB bellek desteklemekte; bu nedenle bu yeni sürüm kendi donanımını kendileri oluşturmak isteyenler için daha fazla güçlü demek oluyor.

Dayanıklı dosya sistemi (ReFS), ilave bir veri kullanılabilirliği, esneklik ve hata toleransı seviyesi sağlamak için hazırlandığından; Çok büyük hacimli çalışmaları işleyebilir ve aynı zamanda da yedekleme sürücülerinden birindeki veriler bozulduğunda hataları otomatik olarak onarabileceği anlamına geliyor. ReSF, 256TB‘ye kadar olan hacimleri kaldırabilen, Microsoft’un standart NTFS şemasına kıyasla, teorik olarak 4.7 zettabayt‘a kadar (bir milyar terabayta ve 8 milyon yıllık 8K videoya kadar) hacimlerde kullanılabilir olacak buna da şu an gerçekten ihtiyaç olandan fazlasının karşılanması demek.

Windows 10 Pro Workstations

Kullanıcı daha sonra verileri alıp SMB Direct’i kullanarak ağdaki diğer kullanıcıların erişimine açabilir. Windows 10’un bu yeni sürümünün Uzaktan Doğrudan Bellek Erişimi özelliğini kullanarak SMB Direct, yerel CPU’yu kullanan düşük gecikme süresi ile hızlı bir şekilde dosya erişimi sağlayacak. Bu özellik, Windows Server 2012’nin piyasaya sürülmesinden bu yana Microsoft’un sunucu işletim sistemlerinde kullanılmaya devam edilmiş olsa da, doğru türde bir ağ bağdaştırıcısının çalışması gerektiği unutulmamalıdır.

Windows 10 Pro for Workstations Ne Zaman Çıkacak?

Windows 10 Pro for Workstations bu yılın sonlarına doğru paylaşılması bekleniyor.