co2 emisyon degerleri 1

Otomobiller İçin Daha Katı CO2 Limitleri

Avrupa Parlamentosu büyük çoğunluk tarafından onaylandı, otomobillerin CO2 emisyonları için daha katı sınırlar getirdi. Bazıları için, uzlaşma yeterince ileri gitmiyor – diğerleri risk altındaki işleri görüyor.

Sera gazı CO2 için yeni sınırlar olmadığı için: AB, 2030 yılına kadar, otomobiller için yüzde 37,5 eksi, kamyonetler için yüzde 31 olduğunu öngörüyor. İlk adımda, karbondioksit salınımı yüzde 15 oranında azaltacak.

“Geleceğin Ekonomisine İlk Adım”

Avrupa Çevre Komiseri Miguel Arias Canete önemli bir başarıdan bahsediyor. “Yeni sınırlar, Üye Devletlerin karbon vaatlerini yerine getirmelerine yardımcı olacak ve AB, Paris iklim değişikliği konusundaki taahhütlerini yerine getirecek.” dedi.

CO2 emisyon

Ağır kamyon ve otobüsler için son zamanlarda kabul edilen CO2 gereklilikleri bulunan pakette, taşımacılık sektöründeki sera gazları, 2005 yılına göre 2030 yılına kadar yüzde 24 oranında azaltılabilir. En azından AB’nin beklediği bu. Sorumlu raportör Miriam Dalli, Malta’dan bir sosyal demokrat için, bunlar sadece gelecek ekonomisine giden yolda atılan ilk adımlardır.

Uzun Görüşmelerden Sonra Uzlaşma

Avrupa Parlamentosu daha katı sınırlar getirmişti, ancak AB Komisyonu ve Avrupa üye ülkeleriyle müzakerelerde geçerli olamadı. Bununla birlikte, Üyelerin çoğu uzlaşmadan memnun.

Örneğin, CDU’yu ve CSU’yu da içeren EPP Grubu’nun nakliye uzmanı Jens Gieseke, “Bu Evi’nde bazıları hala hedefleri çok düşük görüyor, diğerleri ise aşırı abartılı” diyor. “İklim koruması önemlidir, soru yok, ama şunu da söyleyeyim: bu sınırlara ulaşmak çocuk oyuncağı değil.” dedi.

Araba Lobisi Endişeli

Otomotiv endüstrisi, bu sınırlara ulaşılıp ulaşılmayacağını ve nasıl yapıldığını merak ediyor. Avrupa lobi birliği ACEA, politik olarak motive edici ilkeleri göz önünde bulundurur ve bunun Avrupa’nın sanayi bölgesini zayıflatacağından ve birçok işin kaybedileceğinden korkuyor.

Bununla birlikte, otomobil sektöründeki CO2 emisyonları son zamanlarda artmaya devam etti. Bugün, Avrupa’da karbondioksitin neredeyse üçte biri trafikten geliyor. Sera gazı, esas olarak otomobil ve kamyonların egzoz borularından gelir, Avrupa iklim hedeflerine ulaşılacaksa, hızlı bir şekilde bir şeyler yapması bekleniyor. Çünkü şu anda araç filosu olan birçok üretici limitlerini hala çok uzakta.