Netflix Android 1 1

Netflix Android Kararıyla Herkesi Şaşırttı

Kısa süre içerisinde dünyanın en büyük online dizi film uygulamalarından biri haline gelen Netflix, artık sadece web sürüm üzerinden değil akıllı telefonlar üzerinden de bir hayli kullanılmaya başlandı. Son olarak Android akıllı telefonlarda en çok kullanılan uygulamalardan biri olan Netflix, geçtiğimiz günlerde ise Android hakkında yeni bir karar aldı. Bu karara göre Rootlu cihazlarda Netflix olmayacak. İşte detaylar.

Son yapılan yatırımlar ve ardı ardına gelen adımlar sonrasında Netflix sanal alemde kendisine kalıcı bir yer edinmeyi başardı. Hatta yapım doğrudan kendi içerikleriyle bile öne çıkar oldu. Dünyaca ünlü birçok dizi ve filmi kullanıcılara sunan uygulama her geçen gün binlerce yeni üye kazanmaya başladı. Giderek büyüyen Netflix platformunun en çok kullanıldığın Android işletim sistemi için alınan karar ise bugüne kadar Netflix’in aldığı en ilginç kararlardan biri oldu.

Uygulama aldığı kararla beraber artık Android işletim sisteminde Root kullanımı yapılan telefonlarda kullanılamayacağını açıkladı. Yani telefonlardan yönetici yetkisini kullanıcının aldığı Google tarafından onaylı olmayan Root işletim sistemlerinde Netflix kullanımına izin verilmeyecek. Kararın açıklanmasının ardından konu hakkında net bilgiler de paylaşıldı. Özellikle uygulamanın resmi Android işletim sistemlerinde kullanım oranlarını düşünecek olursak alınan bu karar sonrasında yeni rekorların kırılması da bekleniyor. Tüm bunlarla beraber uygulamanın aldığı kararın gerekçelerine geçelim.

Netflix Neden Root Kullanımına Sıcak Bakmıyor?

Uygulamanın aldığı bu kararın nedeni tamamen Google lisanslamasının yapılmaması. Yani Root kullanımında kullanılan işletim sisteminin Google tarafından lisanslanmaması Netflix tarafından onaylanan bir durum değil.

Netflix Android

Özellikle uygulamanın içerisinde yer alan dizi ve filmlerin telif haklarına da bir hayli önem veren uygulamanın bundan sonraki süreçte kayıtlı olmayan hiçbir sistemle çalışmayacağı düşünülüyor. Bu yeni kararın ise Android Root sistemleriyle başladığı belirtiliyor. Yani bundan sonrada uygulamanın benzer kararlar aldığını görebiliriz. Özellikle Android işletim sistemleri için aynı ayarda benzer kararların da gelmesi bekleniyor. iOS içinse zaten böyle bir durum söz konusu değil.

Yeni Karar Nasıl Uygulanacak?

Şu an Root yüklü cihazlarda kullanım yapmak istediğinizde uygulamanın yeni sürümlerini indirmek mümkün olmuyor. Yeni sürümleri yüklemek istediğinizde doğrudan “uygulama bu sürümle uygun değil” uyarısı alınıyor. Yani yeni sürümleri Root kullanan cihazlara yüklemek mümkün değil. Bunun dışında eğer daha önce indirdiğiniz bir sürümü kullanıyorsanız güncelleme yapmadığınız sürece uygulamanın bu sürümlerini kullanmaya devam etmek mümkün.

Bunun dışında Root sistemlerinin desteği tamamen kesilmiş durumda. Bunun dışında tabi ki dışarıdan APK yüklemesiyle bu sınırlamanın kaldırılabileceği de belirtiliyor fakat Netflix bu konuda da birçok yeni önlem almaya başladı. Haliyle kısa süre sonra bu konuda da yeni önlemler görebiliriz.