mars1 1 1

Mars’a Nasıl Gidilir?

Mars gezegenine yolculuk nasıl yapılır?  Mars gezegenine  ayak basmak mümkün mü?  Mars ne kadar uzakta, Marsa nasıl gidilir gibi soruları merak eden gizli uzay kaşiflerinin bu merakını gidermek amacıyla bu yazıyı hazırladık.  Elon Musk  sizi Mars gezegenine götüreceğim dediği günden beri bu sorular soruluyor. Güneş sistemimizde 4. Gezegen olarak bilinen Mars gizemini yavaş yavaş kaybediyor.  Mars gezegeni bizim dünyadan  58 milyon kilometre uzaktadır.  Newton’un F= m.a yasası gereğince, uzaydaki bir boşlukta bir cisme itme kuvveti uygularsak, önüne bir engel çıkmayacağı için sonsuza kadar sabit hızda ilerler. Mars durağına geldiğimizde ise cismin önünden oksijen gazı püskürterek yavaşlama sağlayacağız. Elektrik enerjisini de bu yolculukta güneş panellerinden alacağız.  Ama bu yolculuk için iyi bir hesap yapmalıyız ki sadece 15 yılda bir kez dünyaya bu kadar yaklaşan Mars gezegeni diğer zamanlarda bizden daha uzakta oluyor.

mars1

 

Işık Hızında Seyahat

Eğer Mars gezegene gideceksek ışık hızında yani saniyede 300.000 km hızla gitmenin de yollarını arayalım. (58000000  km):  (300000 km/s ) = 195 saniye. Bu durumda Mars gezegenine 195 saniyede gidebiliyoruz.  Ama ışık hızında yolculuk etmeye hangi insanın bünyesi dayanabilir? Üstelik zaman da aşırı derece yavaşlayacak.  Diğer zamanlarda da dünya- Mars arası  uzaklık 225 milyon km mesafeye çıkıyor. Ancak ışık hızında seyahat mümkün değil. O yüzden klasik yolu deneyerek 6 ay boyunca bir kapsülün içinde, yemek yerine hap içerek gizemli yolculuğa çıkacağız. Geri dönüş mümkün olmayabilir de. İşi heyecanlı hale getiren de bu.

mars 2

Mars’ta Hayat Var mı?

Araştırmacılar her ne kadar, dünyadaki yaşam formuna yakın olarak Mars gezegenini işaret ediyorlarsa da kızıl atmosfer ve fırtınalar, alabildiğine uzanan çöllerle romantizm sınırlarından sıyrılıp korku sınırlarını zorlayan bir gezegenden söz ediyoruz.  Mars’ta buz kütleleri var ve orada patates yetiştirilebiliyor söylentilerine hiç inanmayın.  Şu ana kadar bilim adamlarının yaptığı şey, uydu gönderip fotoğrafları almak. O uyduyu geri getiren de yok.  Hem değerli okurlar, insan nereye giderse, cehennemini de oraya götürür.  Güzelim mavi gezegenimiz bize hayat için her şeyi sunarken, biz neden dünyayı daha güzel ve verimli kılmaya para harcamak yerine, böyle fantezilerin peşinden koşuyoruz?

Mars’ın Kızıllığı Nereden Geliyor?

Mars gezegeni neden kızıl renktedir? Çünkü yüzeyinde pas-demir oksit  plakaları vardır.  Hacmi de dünyanın altıda biri kadardır. Üstelik küre olarak dünyanın yarısı büyüklüktedir. İnanmıyorsanız Wikipedia’da ilgili yazıya bakabilirsiniz.

Gezegenin yüzeyinin sıcaklığı  -143 derecedir.  Ortalama ise -63 derecede seyrediyor bazen de +35 dereceye çıkıyor.  Oksijen oranı bizim atmosferde yüzde 23 iken Mars gezegeninde oksijen yüzde 0.14 oranındadır. Yani oksijen tüpü ve astronot elbisesi ile romantizmi yaşayın yaşayabildiğiniz kadar.