Kıyamet Günü Kasası

‘Kıyamet Günü Kasası’ felaketlere karşı güçlendiriliyor

Norveç’in ünlü Kıyamet Günü Kasası, tam 13 milyon dolarlık bir projeyle felaketlere karşı güçlendirilecek. Projenin tamamlanmasıyla birlikte kasanın sel gibi yıkıcı ve önlenemez doğal afetlere karşı daha dayanıklı olması bekleniyor.

Svalbard Küresel Tohum Deposu, yanı namıdiğer Kıyamet Günü Kasası, 13 milyon dolarlık bir projeyle güçlendirilecek. Geçtiğimiz yıl bölgedeki kalıcı karların aniden artan sıcaklığa bağlı olarak erimesiyle birlikte sular altında kalan depo, doğal afetlere karşı koyamadığı söylentileriyle gündeme taşınmıştı. Yetkililer depodaki tohumların bulunduğu yere suların yaklaşamadığını söylemişti, ancak kardan ve sel sularından ötürü depoya ulaşım sağlanamamıştı.

Kıyamet Günü Kasası

Kıyamet Günü Kasası neden oluşturuldu?

Dünya üzerindeki birçok yerden alınan farklı tohum örneklerini barındıran bu devasa kasa, bitki türlerinin yok olması veya savaşların, afetlerin bitkilere zarar vermesi durumunda çeşitliliği korumak adına oluşturuldu. Dünyanın çeşitli konumlarında benzer tesisler bulunuyor. Örneğin Suriye’deki iç savaştan ötürü ülkede bulunan tohum deposu zarar görmüştü ve Norveç, bu zarardan etkilenen Fas ve Lübnan’daki kasalara yardımcı oldu. Tam 4.5 milyon tohum kapasitesine sahip olan kasa, şu an yaklaşık 900 bin tohum türü barındırıyor.