SMS

Kısa Mesaj Servisi veya Namı Diğer SMS 25 Yaşında!

2 Aralık 1992 yılında hayatımıza ilk adımını atan kısa mesaj servisi aradan geçen 25 yılın ardından hala kullanılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 25.yılını kutlayan SMS milyonlarca insanın gündelik hayatının bir parçası haline geldi. Peki ilk SMS’i kim atmıştı?

Bundan tam 25 yıl önce 2 Aralık 1992 tarihinde o zamanlar 22 yaşında olan Neil Papworth isimli bir mühendis tarafından yollanan kısa mesaj bir bilgisayar aracılığı ile yollanmıştı. Genç mühendisin mesajı gönderdiği isim ise o dönem çalıştığı Vodafone şirketinin yöneticisi Richard Jarvis idi. Mesajında “mutlu noeller” yazan Papworth dünya tarihinde ilk SMS atan kişi olarak kayıtlara geçti.

İlk SMS Özelliğini Barındıran Telefonu Nokia Üretti!

Bu adımdan sonra o dönemin telefon devi Nokia 1993 senesinde SMS’e 160 karakter sınırına sahip bir telefonu piyasaya sürerek ilk SMS özelliğine sahip telefonu üreten kişi oldu. Kısa mesajlaşma servisinin kuşkusuz en çok kullanılan öğelerinden bir tanesi olan Emojiler ise ilk olarak 1999 yılında Japonlar tarafından kullanılmaya başlandı.

90’lı yılların ardından 2000’li yıllara geçtiğimizde popüleritesi bir hayli artan SMS yıllarca insanlar tarafından kullanıldı. Aradan geçen yılların ardından iMessage ve WhatsApp gibi uygulamalar ortaya çıkınca birçok insan SMS’in tozlu rafa kaldırılacağını düşünmüştü. Ancak günümüzde kısa mesajlaşma servisi birçok kişi tarafından kullanılmaya devam ediyor.