google logo hiz 1

Google’ın Guetzli algoritması JEPG boyutunu düşürüyor!

Google, geliştirdiği yeni açık kaynak kodlu algoritmasıyla beraber JEPG görsellerinin boyutunu yaklaşık %35 küçültmeyi başardı!

Google, internet ortamındaki veri kullanımı düşürmek amacıyla yapmış olduğu yeni bir çalışmayla gündeme oturdu. Yeni geliştirmiş olduğu açık kaynak kodlu algoritmasıyla beraber internet ortamındaki JPEG formatına sahip resimlerin dosya boyutunu yüzde 35 düşürüyor.

Guetzli adında gelen bu algoritma, çerez olarak bilgisayarlara geliyor. Bu bakımdan bütün internet tarayıcılarında çalışabilecek. Guetzli, Google’ın küçültme işlemini yapan algoritma ismi olarak ifade ediliyor. Kaynak resmin detayının kaybolmadan boyutunu düşürmesini sağlayan algoritmanın tek zayıf noktası ise diğer kodlayıcılardan daha yavaş bir biçimde işliyor.

a742d43c92f91649f7c6fdc263ea392dd9274452

Sizlerinde görebileceği gibi, Guetzli’nin işleme biçimi yukarıdaki görsel gibi. Kedi gözünün yer aldığı görselin orijinal hali solda yer alıyor. Daha önceden kullanılan libjpeg ortada ve Guetzli algoritmasına sahip olan ise en sağda yer alıyor.

Bu algoritma mobil platformlarda da işe yarayacağı iddia edildi. Açık kaynak kodlu olması sebebiyle her an geliştirilmeye açık olan algoritma büyük veri tasarrufu yapılmasını sağlayacak.