Google, Görme Engellilerin Yardım Almadan Koşabilmesini
Google, Görme Engellilerin Yardım Almadan Koşabilmesini

Google, Görme Engellilerin Yardım Almadan Koşabilmesini Sağlayacak

Teknoloji sayesinde hayatımızın birçok alanında kolaylıklar yakalamayı başarıyoruz. Özellikle geliştirilen akıllı sistemler ve cihazlar sayesinde birçok farklı soruna çözüm üretebiliyor, hayatı daha kolay yaşanır hale getirebiliyoruz. Google ekibi de çağa en kolay şekilde ayak uydurmak için düzenli ve sürekli olarak çalışmaya devam ediyor, bunun içinde sürekli kendilerini yenilemeyi hedefliyorlar. Erişilebilirlik konusunda çok fazla projeye sahip olan Google, hayatta ki engelleri kaldırmak için yeni bir proje üzerinde duruyor. Google tarafından geliştirilen bu sistem sayesinde görme engelli olan herkes başka birine ihtiyaç dahi duymadan koşabilecek. Uygulama üzerinde uzun zamandır çalışan ekip uygulamayı test etmeye başladı bile.

Project Guideline belirli bir rotayı takip ederek kameranın da desteği sayesinde komutlar veriyor. Kemik iletim kulaklıkları ile sağlanan iletişim sayesinde sesler kullanıcıya çok net yansıyor. Kemik iletim sayesinde iç kulakta yer alan organlar kafatasını da kullanarak sesleri daha rahat algılayabiliyor. Öyle ki eğer koşarak merkezden uzaklaşılırsa sistem sesi merkeze doğru arttırarak yönünüzü bulmanızı sağlıyor.

Google, Görme Engellilerin Yardım Almadan Koşabilmesini Sağlayacak
Google, Görme Engellilerin Yardım Almadan Koşabilmesini Sağlayacak

Ne Zaman Kullanılacak?

Uygulama hala da test aşamasından geçirilerek eksikleri tespit edilmeye çalışılıyor. Proje ilk olarak geçtiğimiz yıl düzenlenen yazılım yarışmasında görme engeli olan birinin Google ekibine bunun için bir uygulama tasarlamalarını istemesi ile adından bahsettirmişti. Bu isteği Google ekibine ileten kişi ise daha 8 yaşındayken görme duyusunu kaybetmiş olan Thomas Panek’ti. 8 yaşında başlayan görme sorunları ergenliğe girdiğinde daha artmış hatta görme yetisini kaybetmişti. Bire rehber aracılığı ile sürekli koşu yaptığını dile getirse de bu işlemi daha bağımsız yapmak istediğini böylece daha özgür hissedeceğini dile getirmişti. 2019 yılında düzenlenen bu yarışma da gelen istek ile Google ekibi hemen bu durum üzerinde çalışmayı başladı. Akıllı telefonlarımızın bizlere sunduğu kamera, navigasyon, GPS, sesli komut gibi bütün özellikleri yapay zeka ile birleştirerek bir proje tasarladı. Komutlar sayesinde kendi gönlünce hareket edebilecekleri bu sistemi test etmeye ve yaptığı testler sonucunda eksiklerini gidermeye başladı. Şu anda uygulamanın başarılı olacağı ön görülüyor.