fps nedir

FPS Nedir? FPS Kaç Olmalı?

Oyuncuların bir çoğunun belki de bir bilmediği ve merak ettiği sorulardan biri de FPS nedir? sorusudur. Bu soru yüz binlerce oyuncu tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor.


Oyuncular FPS sorunu nedeni ile istedikleri gibi oyunlarını oynayamıyorlar. FPS, yani Frame Per Second, bir çok donanım parçası ile alakalıdır. Yani donanımsal parçalarınız ne kadar yüksek performansa sahip ise FPS sayınızda o kadar yüksek oluyor. Peki, FPS nedir?

Saniyelik Görüntü Sayısı yani Frame Per Second, her yeni oyunda görsellik ve performans açısından en önemli özellik olmasının yanı sıra, hem bilgisayarlarda hemde oyun konsolları kullanıcılarının fazla bilgi sahibi olmadığı bir terim olmakta.

FPS NE İŞE YARAR?

FPS tek saniyede ekrana aktarılan kare anlamına gelmektedir. Oyun oynarken bir oyuncu için en kritik özellikler ses, görüntü ve hızdır. Özellikle görüntü ve hız bilgisayarın sahip olduğu ana donanım birimlerine bağlıdır. Bilgisayarın işlemci, ram ve ekran kartı performansını ölçen birim FPS olarak tanımlanır.

FPS KAÇ OLMALIDIR?

FPS değeri, bilgisayarın performansına göre değişiklik gösterir. Ancak bir oyun için en az olması gereken FPS değeri 25 dir. FPS değeri 25 olduğunda o oyunu rahatlıkla oynayabilir. Ancak FPS değerinin 30 olması oyuncular tarafından istenen bir düzeydir.

Bilimsel olarak insan gözünün algılayabildiği saniyede 10 ila 12 görüntü olduğu belirtiliyor.  Dolayısı ile bir oyunda 50-60 FPS değerini almanız görsel açıdan çok önemlidir. Yani değer ne kadar yüksek olursa performans olarakta keyifli bir görsellik elde edersiniz.