Facebook

Facebook, yanlışlıkla Endonezya’daki depremi ‘kutladı’

Facebook, Endonezya’daki depremde insanların kurtulmasını dileyenlerin yazdıklarını yanlış anlayarak kutlama balonlarıyla karşılık verdi.


Yapay zekasından ötürü Facebook bir kez daha özür dilemek zorunda kaldı. Sosyal paylaşım platformu, Endonezya’daki 6.9 büyüklüğündeki depremden insanların kurtulmasını dileyen kişilerin yorumlarındaki bir kelimeyi yanlış anladı ve bu kelimeyi renklendirerek yorum paylaşıldığı anda balonlar ve konfetilerle karşılık verdi. Yapay zekayı yanıltan ve bu sıra dışı duruma neden olan kelime ise Endonezce’deki “selamat” kelimesi.

https://twitter.com/hermansaksono/status/1026277395391807488?utm_source=teknoekip

Kelime, ilginç bir şekilde hem “tebrikler” anlamında, hem de “kurtulmak” anlamında kullanılabiliyor. Bu da depremden etkilenen insanların kurtulmasını dileyen kişilerin, yapay zeka tarafından bir olayı kutluyormuş gibi algılanmasına neden oldu.

Facebook’un doğal afetlerle arası pek iyi değil

Bu olayın türünün tek örneği olmadığı ve şirketin doğal afetlerle arasının kötü olduğu söylenebilir. Geçtiğimiz Ekim ayında Porto Riko’yu vuran Maria Kasırgası 1000’den fazla kişinin ölümüne neden olmuştu. Yakın tarihlerde VR teknolojisini tanıttığı bir etkinlik düzenleyen şirket de Mark Zuckerberg’ün avatarını yerle bir olmuş Porto Riko görsellerinin önünde sergilemişti. Zuckerberg, Kızıl Haç ile olan birlikteliklerinin bir simgesi olarak böyle bir karar aldıklarını dile getirmiş, ancak etkinlik sırasında oluşan görüntüler birçok kişiyi kızdırmıştı.

Facebook

Kaynak