Cambridge Analytica

Facebook CEO’su Zuckerberg Cambridge Analytica Skandalı ile İlgili İfade Verdi! [Özel Haber]

Dünyanın en büyük sosyal platformu olan Facebook’un kurucusu ve CEO’su olan Mark Zuckerberg Cambridge Analytica olayları ile ilgili ABD Senatosunda bugün ifade verdi!

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret, Bilim, Ulaşım Komitesi ve Adalet Komitesinin ortak olarak düzenlediği “Facebook, Sosyal Medya Gizliliği ve Veri Kullanımı ve Suistimali” isimli oturum tüm dünya üzerinde yoğun ilgi gördü. Oturumun düzenlendiği salında birkaç dinleyici çeşitli pankartlar açarak Zuckerberg’i protesto etti. Mark Zuckerberg’in klasikleşen gri tişört ve kot pantolon yerine takım elbise ile gelmesi dikkat çekti.

Capitol Hill’de düzenlenen oturumda ifade veren Mark Zuckerberg yaklaşık 44 senatör karşısında saatler boyunca ifade verdi. Bu süreçte bir hayli zor anlar yaşadığı gözlemlendi. Zuckerberg’in hukuki olarak gerçeği söylemek zorunda olduğu belirtilirken yemin altında olmadığı da belirtildi.

Mark Zuckerberg verdiği ifadesinde Londra merkezli Cambridge Analytica firmasının yaklaşık 87 milyon Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerini izinsiz bir şekilde topladığı ve bu veriler doğrultusunda ABD ve İngiltere gibi ülkelerde siyasi seçimleri etkilemek için yasal olmayan bir şekilde kullanıldığı iddiaları 44 Senatör karşısında tartışıldı.

Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg İfade Verdi!

Adalet Komitesi Başkanı Chuck Grassley yaptığı konuşmada, “Bu eşi benzeri bulunmaz bir oturumdur. Günümüzde Facebook’un binlerce veri noktasında erişimi bulunuyor. Facebook’un bu verileri kullanarak reklam geliri elde ettiği artık bir sır değil. Fakat birçok kullanıcı bu girişimden habersiz. Firma geçtiğimiz yıl bu yolla yaklaşık 40 milyar dolar gelir elde etti. Bu gelirin yaklaşık %98’i reklam gelirleri ile elde edildi.” İfadelerinde bulundu.

Ticaret Komitesi Senatörü John Thune ise açıklamasında, “Facebook kullanıcılarının gerekli seçimler yapması için gerek duyduğu bilgiye sahip olduğuna inanmıyorum. Sayın Mark Zuckerberg sizin bir sorumluluğunuz var. Dünya ve Amerika sizi izliyor” dedi. Ayrıca Facebook’un gerekli verileri korumak için yeterli çaba sarf etmediğini belirtti. Facebook’un oluşturduğu araçların zararlı bir şekilde kullanıldığını ve yalan haberler ile seçimlere müdahalede bulunduğunu belirtti. Tüm bu ifadelere karşı Mark Zuckerberg ise “Bu büyük bir hataydı ve benim hatamdı. Özür dilerim” demekle yetindi.

Mark Zuckerberg Özür Diledi!

TPt5 FJRJkCRUE41dygUzQ

Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica olaylarında kullanıcıların bilgilerini yeteri derecede korumakta yetersiz kaldığını kabul ederek Facebook’un gerekli verilere erişimi bulunan bütün uygulamaları inceleyen gerekli bir soruşturma yürüttüklerini belirtti. Zuckerberg ayrıca sosyal paylaşım sitesinde paylaştıkları bilgileri tam olarak nasıl kullandığını belirtmenin önemli olduğuna vurgu yaparak, “Cambridge Analytci firmasının 2015 yılında verileri sildiğini söylediğinde bu durumun geçtiğini sanmıştı. Fakat onların bu sözüne güvenmemeliydik. Bu sebeple Federal Ticaret Komisyonuna gerekli bir açıklamada bulunmadık” dedi.

Zuckerberg 2016 yılında Rusların bilgi tanımlama operasyonlarında yavaştık. Ancak seçimlere müdahalede bulunacak ve yalan haber yaymaya çalışacak sahte hesapları çok iyi bir şekilde tespit edebilecek yapay zeka programları geliştirdik dedi.

Senatör Zuckerberg’i Adeta Rezil Etti!

Senatör Whip Durbin Mark Zuckerberg’e “Dün gece konakladığınız otelin adını bize verebilir misiniz?” şeklinde bir soru yöneltti. Bunun üzerine Zuckerberg olumsuz bir cevap verdi. Ardından Senatör geçtiğimiz hafta kimlerle telefon görüşmesi yaptığını sordu. Bu soruya da hayır cevabını veren Mark Zuckerberg’e Senatör “Sanırım gizlilik hakkı bundan ibaret” dedi. Zuckerberg’i kişisel bilgilerin korunması konusu üzerinden eleştiren Senatör adeta Mark Zuckerberg’i rezil etti. Facebook kurucusu yarın ABD Temsilciler Meclisi karşısında ifade verecek.

Geçtiğimiz ay yaklaşık 87 milyon Facebook kullanıcısına ait verinin İngiliz merkezli analiz firması Cambridge Analytica’nın eline geçtiği ortaya çıkmıştı.