En çok kullanılan şifreler 2020 yılında da aynı
En çok kullanılan şifreler 2020 yılında da aynı

En çok kullanılan şifreler 2020 yılında da değişmedi

Güvenlik, hayatımızın her alanında olması gereken önemli bir adım. Geçmişte kapı, bahçe, ev, depolama gibi alanların güvenliği popüler iken şu anda bulut güvenliği, mobil güvenlik, bilgisayar güvenliği gibi teknolojik terimler daha hakim durumda. Zaman ilerledikçe dijitalleşme etkisini gösteriyor, yeni gelişmeler ile karşımıza çıkıyor. 2020 yılında en çok kullanılan şifreler açıklandı.

En çok kullanılan şifreler 2020 yılında da benzer

NordPass, 2020 yılında en çok kullanılan şifreleri internet kullanıcılarına sundu. Dünyanın en çok kullanılan şifresi yıllardır aynı olan “123456” oldu. Yani bu yıl da en çok kullanılan şifre değişmedi. Özellikle geçmişte çok sık kullanılan ve akılda kolay kalması için tercih edilen bu şifre günümüzde yerini güçlü şifrelere bıraksa da halen kullanılmaktadır.

En çok kullanılan şifreler 2020 yılında da değişmedi
En çok kullanılan şifreler 2020 yılında da değişmedi

“123456” şifresinden sonra en çok kullanılan bir diğer şifre “123456789” oldu. Bu şifrenin en çok kullanılmasının sebebi ise 6 haneli yerine 9 haneli şifre girip güvenliği bir kademe daha arttırmak fakat günümüzde bu şifre de yıllardır olduğu gibi güvenli sayılmıyor. Kullanıcıların bu tür şifreler kullanması yerine daha güçlü güvenli önlemleri alması gerekiyor.

Bu yıl paylaşılan şifreler arasında ilgi çeken şifreler “picture1, senha, Million2, iloveyou, omgpop” şifreleri oldu. En çok kullanılan ve güvenli olmayan diğer şifreler arasında ise “000000, 1234, 123, 123321, qwerty” gibi şifreler yer alıyor.

Güvenliği sağlamak için ne yapılmalı?

İnternet güvenliği internet ortamında her şeyden önce gelir. Eğer bir kişi güvenliğini düşünmez ise saldırıya mahkum kalabiliyor. Bu durumda yapılması gereken güvenlik açıklarına karşı önlem almak, şifreleri uzun ve karmaşık girmek, çift aşamalı doğrulamayı aktif etmek ve bunun gibi pek çok aktiviteyi değerlendirmektir. Eğer ki karmaşık ve güçlü şifreleri aklınızda tutamıyorsanız Google hesabınıza bu şifreleri kaydedebilir, otomatik olarak Google Chrome’un şifreyi doldurmasını sağlayabilirsiniz.

İnternet üzerinde güvenliği sağlamak yalnızca şifreden ibaret olmadığı gibi şifreleri de iyi bir şekilde korumak gerekiyor. Örneğin güvenli olmayan sitelerde şifre girmek şifrenin çalınmasını sağlayabilir. Bundan dolayı SSL sertifikalı siteleri tercih etmek gerekiyor.