uzay sinyal min 1

Breakthrough Listen Tarafından Uzaydan Gelen 15 Sinyal Tespit Edildi!

Stephen Hawking’in girişimi ile kurulan Breakthrough Listen teleskop ağı tarafından Dünya’ya 3 milyar ışık yılı uzaklık da yer alan bir galaksiden radyo sinyalleri geldiği tespit edildi.

Stephen Hawking ve Yuri Milner tarafından 100 milyon dolara kurılan “Breakthrough Listen” adlı proje kapsamında evrende başka hayatların olup olmadığı tespit edilmeye çalışılıyor. Breakthrough Listen’in FRB (fast radio burst) olarak isimlendirilen hızlı radyo dalgaları saptadığı açıklandı. Buna göre, 15 tane güçlü ve FRB tespit edildiği belirtildi.

2012 yılında da aynı kaynaktan geldiği bilinen radyo dalgalarının, yine dünyaya 3 milyar ışık yılı uzaktaki bir cüce galaksideki kaynaktan geldiği saptanmış durumda. Ancak bu kez gelen sinyallerin geçmiştekine oran ile daha sık ve güçlü şekilde geldiği ifade ediliyor.

Uzaydan Gelen Sinyaller Tartışma Konusu

Projenin direktörlerinden Andrew Siemion, sinyallerin “dünya dışı teknoloji”den veriliyor olma ihtimalini dışlamayarak. Harvard Üniversitesi’nden Peter Williams ise “Bu dalgaların nasıl oluştuğuna dair henüz tatmin edici bir açıklama yapabilen birini görmedim” açıklamasında bulundu.