Long tailed Macaque female and young 2 1

Bilim insanları maymun klonlamayı başardı!

Çinli bilim insanları maymun klonlamayı başardı. Maymunların klonlanabilmesi diğer hayvanlardan çok daha önemli çünkü bu hayvanların insanlarla olan benzerliği, testlerde çok daha verimli sonuçlar elde edilebilmesini sağlıyor. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Çinli bilim insanları dünya tarihinde ilk kez bir maymunu (uzun kuyruklu makak) klonlamayı başardıklarını duyurdu. Daha önceki çalışmalarda köpek, at, tavşan ve koyun gibi birçok memeli hayvanı klonlamayı başarmış olan araştırmacılar, maymunların bu hayvanlar arasında çok daha önemli bir yere sahip olduğunu paylaştı. Maymunların insan DNA’sına oldukça benzeyen bir DNA taşımasından dolayı klonların birçok testte verimli sonuçlar ortaya koyacağı düşünülüyor.

Zhong Zhong ve Hua Hua olarak isimlendirilen maymunlar, tam 127 yumurta içerisinden başarılı olan tek adaylar. Maymunları klonlama çalışmaları birçok ülke tarafından yürütülüyordu ancak görünüşe göre Çinli bilim insanları, embriyo içerisinde klonlamayı imkansız kılan bazı hücreleri etkisizleştirmeyi bir şekilde başarmış.

Klon maymun

Klonlanan maymunlar testlerde kullanılacak

Bilim insanları klonlama işleminin daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesiyle büyük deneylerde klonlanmış maymunları kullanmaya başlayabilir. Genetik farklılıklardan ötürü yapılamayan bazı önemli deneyler, klonlanmış canlıların kullanılmasını gerektiriyor. Bundan dolayı bilim insanları için klonlanmış canlılar üretebilmek son derece önemli.