Apple

Apple, iPhone’ların batarya sorunundan dolayı ne kadar kaybedecek?

iPhone bataryalarını yavaşlatmasıyla gündemde olan Apple, bu sorundan dolayı ne kadar kaybedecek? Apple’a açılan davalara ve şirketin ürettiği cihazlardaki sorunlara yazımızda yer verdik.

Apple’ın iPhone bataryalarının kapasitesinin azalmasından ötürü donanım performanslarını aşağı çektiğini açıklamasının ardından şirkete birçok kişi tepki göstermiş, davalar açılmıştı. Davalar üst üste gelmeye başlayınca şirket performansı aşağı çeken bu özelliği kapatacak bir seçeneği kullanıma sunacağını duyurmuştu. Şimdi bazı iPhone kullanıcıları bu seçeneğin kullanıma sunulmasını bekliyor, bazıları da Apple’ın onları kandırdığını ve şirketin bunun için ödeme yapması gerektiğini düşünüyor. Peki Apple tüm bu olaydan dolayı nasıl etkilenecek, ne kadar ödeyecek?

Performansı düşüren özelliği ortaya çıkmasından hemen ardından ilk olarak Apple’a toplu davalar açıldı. Sonra, şirketin yaptığını dolandırıcılık olaran niteleyen bir grup Apple’a tam 1 trilyon dolarlık tazminat davası açtı. Hemen ardından çeşitli ülkelerden ve gruplardan da davalar gelmeye devam etti. Güney Kore’den 370 bin kişi dava açarken, Kanada ve Fransa gibi ülkeler de Samsung’un ülkesine katıldı, Rus şirketler bataryaların ücretsiz olarak değiştirilmesi ve hasarın karşılanması için binlerce dolarlık dava açtı. Tüm bu davaların haklı nedenlere sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz, sonuçta Apple kullanıcılarının bilgisi dışında cihazları yavaşlattı. Ancak dava açan kişilerin hepsinin istediği miktarı alabileceği söylenemez.

Apple iPhone batarya

Uzmanlar, uzun bir süre sonra sonuçlanacak olan bu davaların Apple’a para kaybettireceği konusuna kesin gözüyle bakıyor fakat milyarlardan değil, milyonlardan söz ediliyor. Bu davaların yaklaşık olarak 10 milyon dolar tazminat ödeteceği tahmin ediliyor.

10 milyonu yapılan haksızlığa karşı az bulabilirsiniz (sonuçta binlerce kişinin dahil olduğu davalardan bahsediliyor) ancak Apple açısından asıl sorun, bu olayın ortaya çıkmasıyla birlikte şirketin kaybettiği müşteri sayısı ve müşterilerini memnun edebilmek için planların dışına çıkılmasına neden olan satış değişimleri. Tüm bu detaylarla birlikte şirketin kaybedeceği miktarın çok daha fazla olacağı tahmin ediliyor.