nexus2cee AndroidOreoLockup 1

Android 8.1, uygulamaları “pasif” olarak işaretleyerek depolama sorununa çözüm sunacak

Android cihazlarının günden güne artan depolama alanı sorununa bir çözüm sunmak isteyen Google, Android 8.1 için kullanılmayan uygulamaları “pasif” olarak işaretleyen bir özellik geliştirdi.

Google, orta ve başlangıç seviyesi cihaz kullanıcılarını depolama alanı kısıtlılığı konusunda rahatlatabilecek bir özellik geliştirdi. Birçok kullanıcının depolama alanını en çok kaplayan şeyin, yani uygulamaların depolamadaki yükünü hafifletebilecek yeni özellik, işletim sisteminin bir süredir kullanılmayan (veya diğer uygulamalar tarafından kullanılmayan) uygulamaları fark etmesini ve bu uygulamaları “pasif” olarak işaretlemesini sağlayacak. İşletim sistemi, pasif olarak işaretlenen uygulamaların cache dosyalarını depolamayacak ve böylelikle sıklıkla kullanılan uygulamalara, medya dosyalarına ve diğer işlemlere daha fazla depolama alanı kalmış olacak.

free up storage space android keep from getting full.1280x600

Bu özelliğin ne kadar depolama alanı sağlayabileceği konusunda tahmin yürütmek son derece zor. Çünkü uygulamaların boyutları, uygulamaların kullanılma sıklığı, cache dosyalarının boyutu ve yüklü uygulama sayısı gibi kullanıcıdan kullanıcıya değişen birçok etken mevcut. Ancak yeni özelliğin, çoğumuzun cihazında en az bir adet bulunan ve kullanılmasa bile silinemeyen uygulamaların depolama alanı üzerindeki yükünü azaltacağı kesin.

Android 8.1 ile geliyor

Özellik Android 8.1 güncellemesiyle akıllı telefonlara eklenecek. Android 8.1 güncellemesini alacak cihazların 64 GB, 128 GB gibi fazla depolama alanlarına sahip olmasından ötürü birkaç seneye kadar bu özelliğin etkisinin tam olarak görülemeyeceğini düşünüyorum.