android 11 1 1

Android 11 Beta Sürümü İncelemesi Artılar ve Eksileri

Google, geçtiğimiz Eylül ayında Android 10 sürümünü yayınlamasının ardından beklenenden çok daha hızlı bir şekilde Android 11’in beta sürümünü de yayınladı. Android 10’da kullanılması planlanan ancak zaman darlığı nedeniyle yetiştirilemeyen birçok özelliği Android 11 sürümüne ekleyen Google, bu sayede Android 11’e olan merakı da bir hayli arttırmış durumda. O halde gelin sizi daha fazla merakta bırakmadan Android 11 beta sürümü artılar ve eksileri nelerdir diye birlikte gözden geçirelim.

 

Android 11 Beta Sürümü İncelemesi

 

Android 11 beta sürümü incelemesi hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenlere ilk olarak Android 11 ile gelen tek seferlik izin seçeneğinden söz edilebilir. Konum, kamera ve mikrofon verilerine erişimi talep eden uygulamalar için geliştirilen bu özellik ile söz konusu uygulamalara tek seferlik izinler vermek artık mümkün hale geliyor. Android 10’da ise bir uygulamaya yalnızca çalışırken izin verilmesi mümkün oluyordu.

 

android 11

Android 11 beta sürümü içerisinde diğer pek çok Android sürümde olduğu gibi bildirim panelinde de birçok değişikliğe gidildi. Bu sürümde Google’ın bildirimleri gösterme panelinde cep telefonu kullanıcılarının sık sık kullandıkları mesajlaşma uygulamalarında süregelen görüşmelerine anında erişim özelliğine sahip olunabiliyor. Bubbles API ise Android 11 beta sürümü ile iyice yaygınlaşacak. Android 11’de bu aplikasyonu destekleyen mesajlaşma uygulamalarının cep telefonunda arka plana atıldıkları zaman kullanıcıların profil resimlerini net şekilde gösteren ufak konuşma baloncuklarının ekranda sabit kalması da sağlanacak. Android 10’da tanıtılan ve uygulamaların kendileri için ayrılan alanlar dışında cep telefonunun diğer alanlarını görmelerini engelleyen güvenlik sistemi Scoped Storage Android 11 sürümünde daha efektif bir şekilde kullanılıyor. Bu da Android 11’in güvenlik açısından en büyük artısı olarak nitelendirilebilir. Bunun yanı sıra Google, Project Mainline alana daha fazla sistemsel bileşen ekleyerek Android 11’e sahip olan cep telefonlarının sistemlerinin büyük bir bölümünün Google Play Store üzerinden güncellenmelerine de imkan verecek. Son olarak Android 11 beta sürümü bizlere akıllı cep telefonları ile mobil ehliyet sisteminin temellerinin atıldığını gösterecek. Android 11’e sahip olan cep telefonları, ISO 18013-5 uyumlu mobil ehliyet türevi güvenli kimlik belgelerini sorunsuz bir şekilde hafızalarında saklayarak cep telefonu kullanıcılarının yanlarında ehliyet taşımalarına gerek bırakmayarak büyük kolaylıklar sağlayacak.