Alibaba

Alibaba’nın Kurucusu Jack Ma’nın İlham Veren Hayat Hikayesi [Özel Haber]

Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden bir tanesi olan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın ilham veren hayat hikayesi!

31 yaşında internet ortamı ile tanışan Jack Ma’nın hayat hikayesi birçok yönü ile genç girişimcilere adeta ilham kaynağı oluyor. Peki dünya çapında bir firmanın sahibi olan Jack Ma bu kademeye kadar nasıl bir yol izledi? Günümüzde dünyanın en zengin 33 insanından bir tanesi olan Ma’nın hayatı birçok başarısızlıkla dolu.

Yaşadığı şehirdeki KFC bayisine başvuran 24 kişiden birisi olan Jack Ma işe alınmayan tek kişi oldu. Hayatı boyunca birçok kez başarısız olan Ma hiçbir zaman vazgeçmedi ve sürekli olarak çalıştı. Peki sonra ne mi oldu?

Çocukluk Yıllarından İngilizce Rehberlik Yaptı!

jack-ma

1964 yılında Çin’in Hangzhou semtinde dünyaya gelen Jack Ma’ya ailesi doğduğunda Yun Ma adını verdi. Bir kız kardeşi ve abisi bulunan Jack Ma, henüz 12 yaşında iken İngilizce’yi iyi bir seviyede öğrenerek yaşadığı semte gelen yabancı turistlere İngilizce rehberlik yaptı. 9 yıl boyunca turistlere rehberlik yapan Yun Ma’ya Jack takma adını da turistler verdi. İsminin telaffuzu bir hayli zor olduğu için turistler ona bu isimle seslenmeyi tercih ettiler.

Uzun yıllar devam eden rehberlik işini 21 yaşına kadar sürdüren Jack aynı zamanda Avustralyalı bir aile ile mektup arkadaşlığı da yapıyordu. Uzun süre devam eden bu arkadaşlığın neticesinde dostlarının yanına gitme kararı alan Jack 21 yaşında Avustralya’ya seyahat etti.

Üniversiteyi 3. Denemesinde Kazandı!

jack-ma-2

Avustralya’ya giden ve orada hayatını devam ettiren Jack’in ufku bir hayli genişlemişti. Seyahatinin üzerinden kısa bir süre sonra üniversiteye gitme kararı alan Jack, 2 defa üst üste giriş sınavını kazanamadı. Üçüncü deneyişinde başarılı olan Jack 24 yaşında üniversite eğitimine başladı. Üniversite eğitimini İngiliz Dili yönünden tercih eden Jack 1988 yılında üniversiteden mezun oldu. Daha sonra yerel bir üniversitede öğretim görevlisi olarak iş hayatına atıldı.

Öğretmenlik görevinin ardından Çin’de yer alan firmalar için çevirmenlik görevine başlayan Jack bu amaçla Seattle’a seyahat etti. Burada bilgisayarlara daha yakından bakma şansı bulan Jack ilk kez internet ile tanıştı. Fakat bu anın hayatının dönüm noktası olacağı aklının ucundan dahi geçmiyordu.

Alibaba ile Hayatı Değişti!

jack-ma-alibaba

Amerika’da internet kullanımının bir hayli geniş olduğu fark eden Jack, bu teknolojinin günün birinde dünya üzerinde bir hayli etkili olacağını fark etmişti. İlk kez China Pages adında bir web sitesi açan Jack’in internet macerası bu site ile start aldı. Birçok kez farklı alanlarda internet sitesi kuran Jack en son 1999 yılında Alibaba adında bir e-ticaret sitesi kurdu. 17 arkadaşı ile birlikte açtıkları bu site kısa bir zaman sürecinde dünya genelinde yaygınlaştı.

Ünü dilden dile yayılan Alibaba’ya kısa süre içinde birçok yatırımcı teklifte bulundu. Goldman Sachs ve Softbank gibi firmalardan yatırım alan Jack Alibaba’yı kısa sürede büyük bir firma haline getirdi. Başarılarının ardından 2003 yılında Taobao adında bir başka web sitesi açan Jack, bu site ile adeta ebay’a rakip oldu. Kısa bir sürede bu siteyi de geliştirebilmeyi başaran Jack, birçok firmanın dikkatini çekmeyi başarmıştı. Nitekim Ebay kendisine rakip olarak gördüğü Taobao’yu satın almak istedi ancak Jack Ma bu teklifi reddetti.

Alibaba İsmini Nasıl Buldu?

alibaba-founder-jack-ma

Amerika’nın San Francisco eyaletinde bulunduğu bir zamanda öğle yemeği yerken Jack’in aklına bir anda Alibaba ismi geldi. Daha sonra etrafındaki insanlara Alibaba’yı bilip bilmediklerini sordu. Hatta yola çıkarak önüne gelen her insana aynı soruyu yönelten Jack tüm insanların “Alibaba ve Kırk Haramiler” hikayesini bildiğini fark etti. O andan itibaren Alibaba ismini kullanmaya karar verdi.

Yahoo ile Daha da Büyüdü!

Alibaba’yı kurduktan kısa bir süre sonra dünyaca ünlü Yahoo firmasının sahibi Jerry Yang ile tanışan ve kısa sürede büyük bir dostluk kuran Jack aralarındaki ilişkiyi sürekli geliştirdi. Bu tanışmanın ardından 6 yıl sonra Yahoo, Alibaba’nın %40’lık hissesini 1 milyar dolara satın aldı. 2013 yılına kadar Alibaba’nın CEO’luğunu üstlenen Jack, 2014 yılında Alibaba’yı borsada halka arz etti. New York Borsasına 24.7 milyar dolarlık bir hacimle arz edilen Alibaba o yıla kadarki en büyük arz oldu.

Dünyanın En Zengin İnsanlarından Bir Tanesi

alibaba-founder-jack-ma

Sahip olduğu 37.4 milyar dolarlık serveti ile günümüzde dünyanın en zengin 33. İnsanı ve en zengin 7. Teknoloji lideri olan Jack Ma, Huayi Brothers ve Pekin Enlight gibi firmalara da yatırımlarda bulunuyor.

Üniversite yıllarında tanıştığı Zhang Ying ile evlenen ve şu sıralar 53 yaşında olan Jack 2 çocuk babası.