akilli-telefonlar

Akıllı Telefonlardaki Yenileme Hızı Ne Anlama Geliyor?

Yeni akıllı telefonların bir çogu 90Hz ve 120Hz yenileme hızına sahip ekranlar ile birlikte  üretiliyor. Bu farklılık üreticilerinin cihazları birbirinden ayırmak için yaptıkları çalışmanın bir şeklidir de diyebiliriz. Ancak bu durum tüketicilerin kafasında sorular oluşmasına da neden olmuyor değil.. Şayet sizin de böyle bir durumunuz varsa “haberimizi mutlaka okuyun.

Yüksek yenileme hızı olan telefonlarda Oyunlar ve içerikler çok daha düzgün görünebilirken, pil tüketimini arttırıyor. tabi bu duruma değip değmeyeceği kullanıcının akıllı telefonu ne için kullandığına bağlı olarak değişiyor.

Yenileme hızı nedir?

Cihazlarda kullanılan ekranlar dinamik bir yapıdadır. ekranda ki bütün pikseller  işlemciden aldığı en son içeriği görüntülemek üzere güncellenir. Tabi ki bu olay rastgele gerçekleşmez. içerikler yenileme hızı olarak adlandırılan düzenli aralıklarla güncellenir.

Yenileme hızı, akıllı telefonda ki ekranının ne kadar hızlı olarak güncelleneceğini gösterir. 60, 90, 120 Hz ekran yenileme hızları bulunur. hali ile 120 Hz ekran, 60 Hz panelden iki kat daha hızlı yenilenir.

Daha da detaylandırırsak 60 Hz ekranın tamamen yenilenmesi 16,6 ms iken, 90 Hz için bu süre 11,1 ms ve 120 Hz içinse sadece 8,3 ms olmaktadır. Yenileme hızı, ekran gecikmesinin en büyük sebeplerinden biridir.

Yenileme hızı yüksek bir telefon mu almalıyım?

90 Hz ve 120 Hz ekrana sahip telefonlar, hem üst düzey hemde orta seviye telefonlarda kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Uzmanların söylenene göre kesinlikle satın almada asıl kararı verdirecek kadar büyük bir özellik olmadığını özellikle belirtelim.