Bitcoin NSA

ABD, dünya çapında tüm Bitcoin sahiplerini takip etmiş!

Edward Snowden tarafından paylaşılan bazı gizli belgeler, ABD’nin gizli servisi NSA’in Bitcoin ve diğer kripto para sahiplerini takip ettiğini ortaya çıkardı. NSA’in neden kripto para sahiplerini takip ettiği net olarak bilinmiyor ancak adres bilgisinden hesap bilgisine kadar her şeyi ele geçirmişler.

Bitcoin sahiplerinin takip edildiği yönündeki komplo teorileri doğrulandı. Edward Snowden tarafından paylaşılan bazı gizli belgeler, ABD gizli servisi NSA’in (Ulusal Güvenlik Ajansı) kripto para sahiplerini takip ettiğini ortaya koydu. 2013 tarihli belgeler, NSA’in Bitcoin ilk ortaya çıktığı zamanlardan beri kripto para birimini yakından incelediğini gösteriyor. Kurumla ilgili belgelerden diğer kripto para birimlerinin de takip edildiği, ancak önceliğin Bitcoin’de olduğu görülüyor.

NSA, dünya çapındaki kripto para sahiplerini takip etmekle kalmayıp bu kişiler hakkında detaylı bilgiler de elde etmiş. Paylaşılan belgelerde kripto para sahiplerinin bilgisayar özellikleri, MAC adresi, internet geçmişi, bağlantı noktası ve hatta kripto paraların bulunduğu cüzdanın şifre bilgisi yer alıyor.

Bitcoin NSA

Bitcoin sahiplerinin detaylı bilgileri bulunuyor

Gizli servis, kripto para sahiplerinin daha yakından incelenebilmesi adına kişisel bilgilerin dahil olduğu farklı belgeler de oluşturmuş. Tamamen kişisel özelliklere öncelik veren bu belgeler , detaylı aramaların yapılabilmesi amacıyla özel olarak kategorilendirilmiş.

NSA, Bitcoin sahiplerini nasıl belirledi?

“OAKSTAR” kod adıyla anılan program dahilinde kişilerin bilgilerini ele geçiren NSA, belgelerde yer alan bilgilere göre yer altında bulunan internet bağlantılarını kullanarak veri akışını takip etmiş. Bu da NSA’in sadece kripto para işlemlerini değil, aynı zamanda hedefindeki kişilerin tüm internet etkinliklerini de izlediğini gösteriyor.

Bitcoin NSA

Programın amacı “terörizmi” engellemek

Belgelerden elde edilen bilgiler, bu programın “terörizmi” engellemek amacıyla uygulamaya koyulduğunu gösteriyor. Ancak belgelerdeki bilgilerden asıl nedenin bu olmadığı anlaşılıyor. Kripto para, diğer para birimlerinden farklı olarak tek bir merkeze bağlı değildir ve banka benzeri kurumlar üzerinden işletilmez. Bu da kripto paraların bankalar ve büyük şirketler tarafından var olan ekonomik düzene bir tehdit olarak görülmesine neden oluyor. Birçok kez kripto para birimleriyle ilgili kötü yorumlarda bulunan kişilerin kripto paraya yatırım yaptığı ortaya çıkmıştı.

Bu gibi gizli programların ortaya çıkması, yatırımcıların Bitcoin’i bırakmalarını ve güvenliğiyle ön plana çıkar diğer kripto paralara yönelmelerini sağlayacaktır. Böyle bir değişim, şu an düşük seviyelerde bulunan Bitcoin’in biraz daha aşağıya inmesine neden olabilir.