image.imageformat.lightbox.751327325 1

3D yazıcıda canlı bakteriler kullanılabiliyor!

Bilim insanları canlı bakterileri 3D yazıcıda kullanabilmenin yolunu keşfettiler. Bu bakteriler sayesinde yanıkların ve diğer deri hasarlarının tedavi edilebileceği tahmin ediliyor. Detaylar haberimizde.

ETH’de görevli olan bilim insanları, 3D yazıcılarda bakterileri kullanmanın yolunu buldular. 3D yazıcıların kullanım alanını büyük oranda artıracak ve sağlık açısından yeni kullanım şekillerinin ortaya çıkmasına katkı sağlayacak bu buluş, canlı bakterilerin türlerine göre 3D yazıcının farklı alanlarda kullanılabilmesine imkan sunuyor. Örneğin Pseudomonas putida olarak isimlendirilen bakteri, 3D yazıcı ile kullanıldığında toksik kimyasal fenolleri parçalayabiliyor. Acetobacter xylinum ise doğal yollardan nanoselüloz üretimi yaparak uygulandığı alanın nemli kalmasına yardımcı oluyor, acıyı dindiriyor. Özellikleri sayesinde bu bakteri yanık tedavisinde kullanılabilir.

Bakteriler, 3D yazıcı ile kullanılmalarının hemen ardından yapışkan bir hale bürünerek kullanıldıkları yüzeye yapışmalarından ötürü son derece kullanışlılar. Eğer bakterilerin yer aldığı sıvı çok yapışkan olsaydı yazıcının çalışması imkansız olabilirdi ve eğer çok akışkan olsaydı yazıcıdan çıkan madde deri (veya diğer yüzeyler) üzerinde durmaz, işlemin bir amacı kalmazdı.

Bilim insanları tarafından açıklanan bilgilere göre çalışmalar hala çok yeni ve daha çok teste ihtiyaç duyuluyor.