2020 yılında girilen web 4.0 bizlere neler sunuyor
2020 yılında girilen web 4.0 bizlere neler sunuyor?

2020 yılında girilen web 4.0 bizlere neler sağlıyor?

Web dönemleri, internetin kullanılmaya başlanılması ile birlikte ortaya çıkan bir kavram olmaktadır. İnternetin kamuya açılmasından sonra 1995 yılında başlayan web 1.0 dönemi, 2000 yılında web 2.0 dönemi ile devam etti. 2010 yılında web 3.0 dönemi ve 2020 yılında web 4.0 dönemi yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Her ne kadar yıl bazlı bir genelleme yapılsa da aslında bu dönemlere daha erken girildi. Örneğin web 4.0 dönemi 2020 yılından sonra daha da yaygınlaşsa da aslına bakılır ise 2010-2020 yılları arasında da sıkça kullanılıyordu.

Web 1.0’dan 4.0’a kadar yaşanan değişimler

Web 1.0 dönemi ile birlikte halk internet ile daha yeni yeni tanışmaya başlamıştı. Bu dönemde henüz internet paylaşım yapmak veya kullanıcılara reklam göstermek amaçlı kullanılmıyordu. Genel olarak bilgi içerikli sitelerin yer aldığı internette kullanıcılar yeni şeyler öğrenebiliyordu. İnternette sörf yapmak kavranın yaygınlaştığı bu dönem kısacası internette gezintiye çıkmak için kullanılıyordu.

2020 yılında girilen web 4.0 bizlere neler sağlıyor
2020 yılında girilen web 4.0 bizlere neler sağlıyor?

Araştırma ve inceleme amaçlı kullanılan web 1.0 döneminden sonra ortaya çıkan web 2.0 dönemi ile birlikte artık kullanıcılar da veri aktarımı yapmaya başladı. Site ile kullanıcı arasında bağ kuran formlar, web sitelerinin daha dinamik bir hale bürünmesini sağladı. Örnek vermek gerekirse web sitesine yorum yapma, yeni konu açma, bilgi ekleme gibi durumlar sayesinde web 2.0 dönemi başladı.

Web 3.0 dönemi ile birlikte internet teknolojisi daha da güçlenmeye başladı. Bu dönem ile birlikte yapay zeka etkin bir şekilde kullanılmaya başlandı. Örneğin önerilen içeriklerin veya reklamların kullanıcıların önüne çıkması yapay zeka sayesinde gerçekleşiyor.

Bulut tabanlı sistemlerin yaygınlaşmaya başlaması ise web 4.0 dönemi olarak adlandırılıyor. Bu dönemde yapay zeka ve makine öğreniminin yeri artarken bununla birlikte internet ortamında çalışan, depolamada yer kaplamayan yazılımlar da geliştirilmeye başlandı. 2020 yılı ile birlikte ilgisi yükselen cloud gaming yani bulut tabanlı oyun hizmeti de ön plana çıktı.