Akıllı telefon karikatürü

1906’da yayımlanan karikatür, akıllı telefon bağımlılığını seneler önceden anlatmış

Telefonların yaygınlaşması ve “akıllı” olmasıyla birlikte toplumda birçok sorun ortaya çıktı. Birçok bilim insanı, insanların akıllı telefonlarına çok fazla zaman ayırdığını ve gerçek hayattan uzaklaştığını söylüyor. Bu sorunun yaşanacağı, 1906 senesinde yayımlanan ilginç bir karikatürle de tahmin edilmiş.

Akıllı telefonların yaygınlaşması ve hayatımızın vazgeçilemez parçalarından birisi olmasıyla birlikte toplumsal ve bireysel açılardan birçok sosyal sorun ortaya çıktı. Bu sorunlardan birçoğu insanların birbiriyle vakit geçirmemesinden, çoğunlukla sürekli yanlarında taşıyabildikleri elektronik cihazlarla ilgilenmelerinden kaynaklanıyor. Bazı insanlar gelişen teknolojinin bu gibi kötü etkilere sahip olmasından ötürü oldukça zararlı olduğunu ve her şeyin eskisi gibi olmasını istediklerini dile getiriyor. Ancak geçmiş tarihlerden kalan bazı şeyler toplumdaki bu değişimin aslında beklenmedik bir şekilde olmadığını gösteriyor.

Akıllı telefon karikatürü

Şehirlerin büyümeye, otomobillerin ve trenlerin yeni yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde, 1906 senesinde, Londra’dan faaliyetlerini sürdüren Punch dergisi bir karikatür yayımladı. “1907’nin tahmini” başlığına sahip olan karikatürde, başlarında anten bulunan bir kadın ve erkek yer alıyor. Önlerindeki kutu şekilli cihazdan çıkan fişleri takip eden karakterlerden kadın olan sevgilisinden gelen, erkek olan ise bir yarışın sonucuna ilişkin mesajları okuyor. Aşağıda bulunan yazıda belirtilen bir diğer şey ise erkeğin ve kadının birbiriyle konuşmadığı.

Elbette kafamıza anten takmamızı gerektirecek cihazlar üretilmedi, ancak bu karikatür bugünün akıllı telefon kullanıcılarını basit bir şekilde betimliyor.