Yapay zeka metalik cam

Yapay zeka, binlerce denemede keşfedilemeyen alaşımı tek seferde üretti

Bilim insanları yapay zekayı kullanarak “metalik cam” olarak isimlendirilen yeni bir alaşım üretildiğini duyurdu. Yapay zeka, daha önceden binlerce defa farklı kombinasyonlarla denenmesine rağmen fark edilemeyen alaşımı tek seferde keşfetmeyi başardı.

Yapay zeka teknolojisi bilim dünyasına büyük bir katkıda daha bulundu. Northwestern Üniversitesi’nde görevli olan bilim insanları, yapay zekayı kullanarak yeni bir alaşım bulmayı başardıklarını duyurdu. “Metalik cam” olarak isimlendirilen yeni alaşımın çelikten çok daha hafifve güçlü olduğu, ayrıca yorgunluğa ve korozyona karşı dayanıklı olduğu bulundu. Tüm bu özellikleri sayesinde yeni alaşımın koruyucu bir kaplama olarak kullanılabileceği düşünülüyor.

Metalik camın bulunmasında yapay zekanın büyük katkısı oldu, ancak asıl katkısı bu konuda çalışmalar yapan bilim insanlarının doğal olarak bazı şeyleri gözünden kaçırabildiğini göstermesiydi. Alaşımı oluşturan bileşiklerle son 50 sene içerisinde binlerce deneme yapıldığı, farklı alaşımların oluşturulduğu ve araştırıldığı biliniyor. Ayrıca araştırma hızları kıyaslandığında yapay zekanın insana oranla 200 kat daha hızlı olduğu da görüldü.