wifi-6

Wi-Fi 6 Nedir, Wi-Fi 6 Hayatımıza Neler Getirecek?

Samsung Galaxy S10’un tanıtılması ile birlikte kullanılmaya başlanan Wi-Fi 6 nedir? sorusunu soran kullanıcıları aydınlatması amacı ile Wi-Fi 6 nedir ve hayatımıza neler katacağını sizler ile paylaşmak istedik.

Wi-Fi 802.11ax’ın yeniden adlandırılmasında kullanılan Wi-Fi 6, Wi-Fi Alliance tarafından kullanıcıların daha kolay anlayabilmesi için sıralı sayı düzeni ile ilerleme kararı aldı.

Batarya Ömründe Değişim

Wi-Fi 6’nın batarya ömrü konusunda şayet Wi-Fi 6’yı kullanan bir cihaz ve erişim noktasına sahip olmanız durumunda, erişim noktası yeni TWT (Hedef Uyku Süresi) özelliğini aktifleştirebiliyor. Bu özellik ile cihaza yeni paket verisinin hangi zamanlama ile  bekleneceğini söylenmekte, dolayısı ile yeni paket veri gelene kadar Wi-Fi radyosunu kapanmış oluyor.

Daha Hızlı Veri Akış Hızı

Doğal olarak Wi-Fi 6, Wi-Fi 5’ten daha fazla hızlı olacak. Yaklaşık yüzde 40 daha hızlı veri akış hızına sahip olması bekleniyor. Ayrıca 5 GHz ve 2,4 GHz ağlarda da bu hizmeti sağlayabilecek altyapıya sahip olacak.

Daha iyi Bir Performans

Bildiğiniz üzere Wi-Fi ağına katılan cihaz sayısı yani wi-fi kullanan sayısı ne kadar çok ise hızda o kadar çok yavaş olur. Wi-Fi 5, Çoklu Giriş, Çoklu Çıkış yapabilirken, Wi-Fi 6 ise MU-MIMO adı verilen ve Çoklu Kullanıcı, Çoklu Giriş, Çoklu Çıkış sistemi üzerinden çalışıyor. dolayısı ile erişim noktası birden fazla cihazı aynı anda dinleyebiliyor.

Şu an için yaygın olmasa da gelecek yıllarda yaygınlaşacak olan bu teknoloji hayatımızı daha hızlı hale getireceği aşikar.