whatsapp calismayacak telefonlar 1

WhatsApp’a Bulaşan Bir Casus Yazılım Ortaya Çıktı. Kaçışınız Yok!

Pegasus gibi casus yazılımlar üretip hükümetlere satması ile bilinen israil merkezli NSO Group tarafından geliştirilen casus yazılımın WhatsApp’da bulunan açık üzerinden telefonlara yüklenebilmekteydi. Neyse ki bu güvenlik açığı giderildi.


Hayatımızın her anında yanımızda yer alan akıllı telefonlardan neredeyse herkesin cebinde en az bir tane bulunuyor. Kişisel bilgilerimizin yer aldığı bu cihazlarda doğal olarak hackerlerin odağında yer alıyor.

NSO Group’un geliştirdiği casus yazılım, WhatsApp aramaları üzerinden telefonlara bulaşıyor. Bulaşma aramaya yanıt verilmese de gerçekleşiyor. Casus yazılım telefona eriştikten sonra da kendi arama kayıtlarını siliyor. Dolayısı ile telefona bulaşması ve bundan haberiniz olmaması ihtimali daha da artıyor.

Hem Android hem de iOS kullanıcılarını hedef alan casus yazılımın kullandığı açığın nedenleri hakkında detay yok ancak bu açık haftalardır bulunuyor. WhatsApp’ın açıklamasına göre ise bu saldırının arkasında, hükümetlere casus yazılım temin eden bir firma var. Bu firmanın yazılımları akıllı telefonların işletim sistemini ele geçiriyor. WhatsApp, insan hakları örgütleriyle elindeki bilgileri paylaştığını ve sivil toplumu bilgilendirdiğini açıkladı.

WhatsApp, konu ile ilgili olarak yapılan saldırılardan kaç kişinin etkilendiğini bulmaya çalışıyor. 1,5 milyar kullanıcısı bulunan ve konu ile ilgili olarak ABD Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunan WhatsApp’ın yazılımcıları da bu konu üzerinde çalışıyor ve açıkları kapatmaya başladılar.