Valve şirketinin tarihi

Valve şirketinin tarihi

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından birisi olan Valve şirketinin girişim ve başarı tarihini merak eden birçok oyuncu olmalı.

Bu firma, Counter Strike, Steam ve Half-Life gibi pek çok oyun ve uygulaması ile biliniyor. Peki bu firmanın girişim tarihi nasıl gerçekleşiyor? Firma nasıl bu dönemlere geldi ve nasıl bir başarı elde etti?

Valve şirketinin girişim tarihi

Oyunculara çok önemli oyunlar bırakan Valve’nin kurucu ortaklarından olan Gabe Newell, şirketi kurmadan önce Microsoft’un oyun stüdyosunda çalışıyordu. Birçok arkadaşı başarılarından dolayı Gabe Newell’in kendi işini kurması gerektiğini belirtiyordu. Arkadaşları onu ikna edince Gabe Newell, Mike Harrington ile birlikte 24 Ağustos 1996 tarihinde Valve şirketini kuruyor.

Valve, geliştirdiği Source oyun motoruyla Half-Life oyununu kodluyor ve bir süre sonra piyasaya sürüyor. Half-Life oyunu ile birçok oyuncunun gönlünü kazanan firma, dönemine göre oldukça kaliteli bir oyun geliştirmişti. Günümüze göre basit bir oyun gibi gözükse de 90’lı yılların oyuncuları için bu oyunun grafik kalitesi harika bir görünümde yer alıyordu.

İlerleyen yıllarda Half-Life oyununun üzerine katarak daha gelişmiş bir oyun kodlayan firma, Counter Strike oyununu piyasaya sürdü. Günümüzde halen oynana CS 1.6 oyununun temeli de bu şekilde atılmış oldu. Counter Strike ile birlikte gelen ve bu dönemde halen oynanan oyunlardan birisi de Counter Strike: Global Offensive olarak yer alıyor.

Valve şirketinin tarihi

Şirket oyun geliştirmeye devam ederken 2003 yılında Steam platformunu kurdu. Steam’in o zamanki kuruluş amacı oyuncuların toplanacağı ve vakit geçireceği bir platform olmaktı. Steam, sonradan mağaza işine girerek hedefi daha da yükseltti.

Gabe Newell, Steam’de komisyonculuk işine girdikten sonra yani oyun mağazasından para kazanmaya başladıktan sonra oyun geliştirmek yerine daha çok mağaza ile ilgilenmeye başladı. Bir zamanlar popüler oyunlar ile ön plana çıkan Valve, günümüzde daha çok Steam ile ilgilenen, diğer oyun yapımcıları üzerinden para kazanan bir yer haline geldi.

Son yıllarda ortaya çıkan Epic Games, Steam’in en büyük rakibi olarak yer alıyor. Epic Games’in yaptığı en büyük icraatlardan birisi de GTA 5’i ücretsiz olarak sunmak oldu. Bu da Epic Games’in pazar payını yükseltti.