Uykusuz kalmakla nasıl baş edilir?

Uykusuz kalmak birçok kişinin aşina olduğu bir sorundur ve eğer bu sorun günlük yaşamınızı büyük oranda etkiliyorsa, yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.


Çalışan ve erken saatte kalkması gereken birçok kişi uykusuz kalmaktan muzdarip ve uykusuzluk problemi, kişinin günlük yaşamı üzerinde de ciddi etkilere sahip. Eğer bir sebepten ötürü uykunuzu alamıyor ya da uyuduğunuz süreyi yeterli bulmuyorsanız, uykulu olma hissinde kurtulmak ve tam anlamıyla ayılmak adına yapabileceğiniz birkaç şey mevcut. İşte denemeniz gereken bazı öneriler:

1- Yeme alışkanlığınızı değiştirin

Uykusuz kalma sorunu

Birçoğumuz vücudumuz için son derece zararlı olan bir yeme alışkanlığına sahibiz. Kahvaltıda, öğle yemeğinde ve akşam yemeğinde sürekli olarak ekmek tüketiyor, ekmek tüketmediğimiz öğünlerde ise “kalitesiz karbonhidrat” olarak sınıflandırılan yiyecekleri (makarna, börek, hamur işi) tercih ediyoruz. Bu yiyecekler, yapılarından ötürü bir anda kan şekerimizin yükselmesine ve aynı hızda düşüşe geçmesine neden olur. Tokluk ve uyuşukluk hissine neden olan bu durum, iyi bir uyku çekmiş olsanız bile güç içerisinde uykulu olmanızın başlıca sebeplerinden birisidir. Bu nedenle yeme alışkanlığınızda değişiklik yapmak, yapamıyorsanız bile ekmekten uzak durmak uyku sorununuza çözüm sunabilir. Proteini yüksek olan ve nişasta içermeyen yiyeceklere yönelerek sadece birkaç gün içerisinde farkı görebilirsiniz.

2- Su için

Uykusuz kalma sorunu

Özellikle yaz mevsimizde bol bol su içmek hem uyku kalitemiz, hem de vücudumuzun dinçliği açısından son derece önemlidir. Bazı kişilere göre gerekli miktarda su içmek, birkaç saat daha az uyunmasına rağmen son derece dinç uyanmaya bile yardımcı olabiliyor. Ayrıca gün içerisinde bol bol su içmenin vücudu harekete geçirdiği, bunun da uykusuzluk sorununa çözüm sunduğu bilinmekte. Bunun yanı sıra gerekli miktarda su içerek kan basıncınızı kontrol altında tutabilir ve hatta yağ yakabilirsiniz.

3- Isınma hareketleri yapın

Uykusuz kalma sorunu

Daha dinç olmak ve uykunuzdan kurtulmak için birkaç basit ısınma hareketi yapmanız her zaman etkili olacaktır. Kanın daha hızlı pompalanmasını sağlayan ve vücudu aktif duruma geçiren hareketleri her sabah tekrarlayarak uykusuzluktan kurtulmanız mümkün.

4- Özel yiyeceklere başvurun

Uykusuz kalma sorunu

Kültürümüzde pek yeri olmasa da sabah uyanınca kahve içmenin uykusuzluktan kurtulma konusunda son derece etkili olduğu düşüncesi mevcuttur. Yapılan araştırmalar, erken saatlerde kahve tüketmenin vücudumuza zararlı olabileceğini ve aşırı kahve tüketiminin ciddi sorunlara yol açabileceğini gösteriyor. Öte yandan zararı bulunmayan, uyku açıcı yiyecek ve içecekler de yok değil. Yeşil elma yemek ya da doğal portakal suyu içmek, uykunuzu açmanın en etkili yollarındandır.

5- Uykusuz olmaya birebir: Uyumak

Bu tavsiyemizi ilginç bulabilirsiniz, ancak uykusuzluğun neden olduğu performans sorunlarından kurtulmanın en iyi yolu uyumak. Ancak burada 8 saatlik, derin bir uykudan söz etmiyoruz. Yapılan araştırmalar 20 dakikalık bir kestirmenin bile zihninizi canlandırdığını ve performansınızı kayda değer oranda artırdığını gösteriyor. Bu nedenle fırsat bulduğunuz zaman birkaç dakikalık şekerleme yapmanın faydası olabilir.

Kaynak