TikTok girişimi

TikTok girişimi nasıl gerçekleşti?

TikTok girişimi nasıl gerçekleşti? Özellikle TikTok kullanıcıları ve TikTok’a karşı çıkan kesim tarafından başarı hikayesi merak ediliyor.

2010’lu yıllardan sonra teknoloji gelişirken bir taraftan da uygulamaların tasarımları ve özelliklerinde gelişimler yaşanmaya başladı. birçok sosyal medya uygulaması bu dönemlerde hayatımıza girdi. Bu uygulamalardan birisi de Vine olarak yer alıyordu. Vine, günümüzde kapatılsa da bir zamanlar oldukça popüler bir hizmetti.

TikTok girişimi ve başarılı hikayesi

Çinli firma olan ByteDance, henüz TikTok kurulmadan önce dünya pazarına hakim olmak ve dünyanın çok kullanacağı bir uygulama geliştirmek istiyordu. Bunun için fikirler üreten firma, müzikli ve efektli bir sosyal medya uygulaması geliştirme kararı aldı. 100 günlük bir süre içerisinde geliştirilen uygulama 2016 yılının Eylül ayı içerisinde Çin piyasasında Douyin adıyla sunuldu. 1 yıl içerisinde 100 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaşan uygulama günlük 1 milyarın üzerinde izlenmeye ev sahipliği yapıyordu.

2017 yılında Asya pazarında yayılmaya başlayan uygulama Tayland’da en çok indirilen ücretsiz uygulamalar arasına girdi. Kısa sürede dünyayı etkisi altına almaya başlayan uygulama 2014 yılından beri piyasada olan ve Türkiye’de de görülen Musical.ly uygulamasını satın alma kararı aldı.

TikTok girişimi

Musical.ly, bir zamanlar Türkiye’de de verdiği reklamlar ve kullanıcıları ile biliniyordu. 2017 yılında 1 milyar $’a satın alınan Musical.ly ile TikTok uygulaması ile birleşerek tüm kullanıcıların tek bir platformda toplanması sağlandı. TikTok, dünya genelinde yayılmaya devam ederken bir taraftan da büyümesine büyüme katıyordu.

TikTok birçok eleştirinin de odağı haline gelen bir uygulama. Uygulamanın herhangi bir sorunu bulunmasa da uygulamada özellikle yeni neslin paylaştığı videolar kullanıcıların tepkisine yol açmıştı. Bazı TikTok videolarındaki cringe seviye yani başkasının yerine utanma olayı, kullanıcıların en çok eleştirdiği nokta olmuştu.

2020 yılında dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump tarafından yasaklanma kararı alınan TikTok uygulamasında herhangi bir kaldırılma veya yasaklama işlemi uygulanmadı.

TikTok uygulaması, günümüzde gelişmeye ve kullanıcılara yeni güncellemeler sunmaya devam ediyor. Uygulama, koronavirüs salgını ile birlikte daha fazla kullanıcıya ulaşarak kitlesini genişletiyor.