Apple zam

Ticaret savaşı Apple ürünlerinin fiyatını uçuracak

Apple, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının halkı olumsuz etkileyeceğini ve Apple ürünlerinin fiyatını artıracağını açıkladı.


Apple, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının devam etmesinden bir hayli rahatsız. Savaşın sonlanması adına Başkan Donald Trump ile özel olarak görüşen CEO Tim Cook, tüm ısrarlarına rağmen Trump’ın geri adım atmasını sağlayamamıştı. Bu görüşmenin ardından giderek artan gerginlik her iki ülkenin de yeni ürünlere ek vergiler getirmesine neden oldu. ABD’de varlık gösteren en büyük şirketlerden birisi olan Apple, iki ülke arasındaki çekişmenin olumsuz yönlerini işaret etti ve halkın etkileneceğini söyleyerek geri adım atılmasını yeniden istedi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada ek vergilerin üretim masraflarını artıracağı ve bunun sonucunda hem ürün fiyatlarının artış göstereceği, hem de bu artıştan ötürü vatandaşların daha fazla vergi ödemek zorunda kalacağı belirtildi. Açıklamada, vergi artışından etkilenecek ürünler arasında HomePod, AirPods ve yeni tanıtılacak Watch Series 4 modellerinin de olacağının altı çizildi.

Apple’ın fiyatları ne seviyede artıracağını söylemek mümkün değil ancak ABD, Çin’e %25’lik bir ek vergi daha uygulamayı düşünüyor. Eğer bu ek vergi kararı da kabul görürse birçok elektronik cihazda kayda değer oranda zam olacaktır. Elbette ülkemizde satılan elektronik ürünler için de aynı durum söz konusu. Dolar kuruyla rekor fiyata yükselen iPhone modellerinin rekor tazelemesi an meselesi.

Kaynak